Vác szerteágazó szlovákiai kapcsolatai

Alt Gyula átveszi a díjatA Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat rendkívül aktív szerepet játszik a város közéletében, s hagyományos programjai mellett újabb és újabb kezdeményezésekkel gazdagítja tevékenységét, jövőre például szlovák nyelvtanfolyam indítását tervezik – írja mai számában a szlovákiai magyarok napilapja, a mérvadó Új Szó, olvasható a város honlapján.

A városunkról szóló tudósítás így folytatódik: „Sikeres programunk a hagyományos nyári nemzetiségi képzőművész tábor, jövőre jubilál ez a rendezvényünk, hiszen már tizedszer szervezzük meg. Szintén évről évre ismétlődő, rendre telt házat vonzó eseményünk a „Szlovák karácsony” című adventi gálaműsor, amelyen idén, december 19-én a nemzetközi hírű nyitrai Zobor néptánc- és népzenei együttes lép színpadra a váci közönség előtt. Ezen kívül közösségünk havi rendszerességű nemzetiségi estjeit is kiemelem, továbbá azt, hogy közvetítésünkkel számos szlovákiai előadó- és képzőművész közreműködik a város fesztiváljain, kulturális eseményein” – nyilatkozta Alt Gyula elnök.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Központi Gyógyszertár Vác

Mint fogalmazott, Magyarország és Szlovákia erősödő együttműködése, Vác dél-szlovákiai testvér-települési kapcsolatai, az ezekben rejlő gazdasági lehetőségek alapján indokoltnak tartják, hogy szlovák nyelvtanfolyam szervezésével is gazdagítsák a tevékenységüket.

Fördős Attila polgármester hangsúlyozta: Vác már több évtizede szoros, gyümölcsöző kapcsolatot ápol Ipolysággal, de fontos a Vágtölgyessel (Dubnica nad Váhom) kötött újabb együttműködés is.

– Ezekben a testvérvárosi együttműködésekben kiemelt jelentősége van a kultúrának, a magyar–magyar, a szlovák–szlovák kapcsolatok ápolásának. Ugyanakkor az unió tagországaiként természetesen azt is szem előtt tartjuk, hogy az EU különösen preferálja támogatási rendszerében a határokon átnyúló regionális összefogást. Épp ezért, a visegrádi együttműködés szellemében arra törekszünk, hogy a két szlovákiai településen és a csehországi Otrokovicén kívül lengyel testvérvárosunk is legyen – mondta a polgármester.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A V4-es együttműködésnek kulturális téren egyébként épp a három évvel ezelőtt alapított Váci Dunakanyar Színház az egyik fő magyarországi letéteményese – egyrészt a nyári V4 Fesztivál és Színházi Találkozóval, és azzal, hogy a teátrum minden évadban a repertoárjába illeszt egy-két darabot a visegrádi országok szerzőinek művei közül.

Az előző szezonban például nagy siker volt a Michaela Zakuťanská: Négyzetgyök című művéből készült előadás, amelyet az új évadban is műsorra tűznek néhányszor, illetve tájelőadásokra is elviszik a tervek szerint. Kis Domonkos Márk színigazgató megjegyezte: úgy tapasztalják, szívesen jönnek a váci színházba a közeli szlovákiai településeken élők is, hiszen az ottaniaknak ez a legkönnyebben elérhető magyar nyelvű teátrum – írja a vac.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments