Vácon sok a por a levegőben és ez még rosszabb lehet

szmog táblaVácott a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket a Csányi körúton üzemelő automatikus mérőállomás mérései szerint, így fennáll a levegő védelméről szóló kormányrendelet szerinti szmogriadó tájékoztatási fokozat – olvasható a városháza ma délutáni közleményében.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

Központi Gyógyszertár Vác

A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérik, mellőzzék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint mérsékelni kell a szilárd- (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát az állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek hőmérsékletének megfelelő hőfokra történő maximalizálásával, kerüljék a porképződéssel járó tevékenységek végzését! Az avar és kerti hulladékok égetése tilos!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a ma, szerdán tovább romlik a levegő minősége. A PM10 mennyiségének napi átlaga a legtöbb helyen a tájékoztatási küszöbérték körül, vagy afölött várható. Csütörtökön és pénteken az éjszakai órákban jelentősen összeszűkül a talaj közeli keveredési réteg, emiatt a szálló por mennyiségének napi átlaga a tájékoztatási szint fölött valószínű, sőt nem kizárt a riasztási küszöb elérése sem.

A jövő héten elejéig várhatóan éjszakánként egyre nagyobb eséllyel köd képződik, amely napközben tartósan megmaradhat. Később a köd megemelkedésével alacsonyszintű rétegfelhőzet alakul ki. Ezáltal a határréteg éjszaka várhatóan már kevésbé szűkül össze, és így a PM10 koncentrációja beállhat egy állandóbb és kevésbé magas értékre, de tartós és jelentős javulást csak a jövő hét elején érkező (hétfő este vagy kedden) hidegfront hozhat.

A szálló por egészségügyi hatásai a következők:

a porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező napokban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

A levegőminőségi adatok alakulásáról a http://levegominoseg.hu/automata-merohalozat internetes honlapon tájékozódhatnak. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments