A váci Hóman-szobor ellen tiltakozik a zsidó hitközség is

Hóman-tábla a rabtemetőben-700A héten némi vihart kavart a városban, hogy a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság ülésén Moys Csaba, a Váci Reménység Egyesület elnöke, külsős tag bejelentette: ajánlatot kaptak, hogy a Székesfehérvárra tervezett, ám a hazai és nemzetközi tiltakozások ellenére végül  ott fel nem állított Hóman Bálint szobrot városunkban helyezzék el.

Elmondta: már ki is néztek egy közterületi helyszínt a börtön mellett, de ha az nem kap támogatást, a szobrot magánterületen állítják fel. Nem sokra rá a városvezetés kiadott egy közleményt, amely szerint Vácott közterületen nem lesz Hóman-szobor.

Központi Gyógyszertár Vác

A bizottság napirendjén szerepelt a váci Hóman utca átnevezése is, de ezt végül a többség nem támogatta. Ebben az ügyben a végső szót a képviselőtestület mondja majd ki.

Az üggyel kapcsolatban Turai János, a Váci zsidó Hitközség elnöke terjedelmes közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

„A Váci Zsidó Hitközség – teljes egyetértésben Vác város önkormányzatával – kijelenti, hogy a város területén nem lesz szobra Hóman Bálintnak. Hitközségünket rekord mennyiségű  telefonhívásokkal árasztják el magánszemélyek és főleg különböző pártok aktivistái, akik azt kérik és követelik, hogy csatlakozzunk hozzájuk és együtt akadályozzuk meg, hogy az önkormányzat szobrot állítson Hóman Bálintnak.

Később tudomást szereztünk arról, hogy a városházán a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság ülésén egy külsős tag azt a kijelentést tette, hogy amennyiben a város nem ad engedélyt a Hóman-szobor felállítására, azt magánszemélyek magánterületén fogják elhelyezni. Vác város vezetésének nem áll szándékában és korábban sem tervezte,hogy Hóman Bálint szobrot állítson fel közterületen. A javaslatot tevő külsős tag később ellentmondásba került korábbi felvetésével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A korábbi önkormányzati ciklusok alatt valóban Hóman Bálintról neveztek el egy utcarészletet, ahol egyetlen lakóház van, tették ezt akkor a hitközség tiltakozása ellenére. A jelenlegi önkormányzat, helyt adva a hitközség korábbi tiltakozásának, napirenden tartja az utcanév változtatást, amellyel kapcsolatosan más hatóságok megkeresése van folyamatban.

Több sajtóorgánum tényként közölte, hogy Vácon állítják fel a Székesfehérváron készült Hóman Bálint szobrot. Hitközségünk tiltakozik az ilyen és ehhez hasonló valótlan állítások tényként való közlése ellen. Szeretnénk a rémhírterjesztők figyelmébe ajánlani,hogy Vác nem Hóman Bálint városa, hanem Radnóti Miklós, idős Antall József, Henryk Slawik és Tom Lantos városa.

Vác városát az elmúlt évben Raoul Wallenberg-díjal tüntették ki, amelynek lejáratása miatt nyomatékosan tiltakozunk” – olvasható Turai János levelében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments