Hóman utca Vácott: a zsidó hitközség várja a megoldást

Gróf Zichy István (háttal) az Országos Magyar Történeti Múzeum fõigazgatója köszönti az Iparmûvészeti Múzeumba látogató Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi minisztert és Tasnády Nagy Andrást, a képviselõház elnökét.

A képviselőtestület csütörtöki ülésén éles vita volt a Hóman Bálint utca elnevezéséről. Két hete egy bizottsági ülésen az is felmerült, hogy a vitatott sorsú politikus tudósnak szobrot állítanak Vácott, de ezt a városvezetés azonnal elutasította.

Már közöltük a Váci Zsidó Hitközség véleményét a kialakult helyzetben. Szombaton újabb közleményt juttattak el szerkesztőségünkhöz a Hóman körüli vitával kapcsolatban.

Központi Gyógyszertár Vác

„Hóman Bálint szobrának esetleges felállítása újabb politikai vihart kavart Vácon és azon túl is.  Történt,hogy egy külsős bizottsági tag olyan kijelentést tett az egyik önkormányzati bizottság ülésén, hogy Hóman Bálint szobrát Székesfehérvárról Vácra fogják hozni. Amennyiben a város nem engedi annak közterületen való felállítását, akkor magánterületen állítják fel azt.

Tényként közölte, hogy mindezeket lebeszélte a székesfehérvári Hóman Bálint alapítvánnyal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Hitközségünk azonnal megkereste Vác város polgármesterét, Fördős Attilát, aki azt közölte, hogy a külsős bizottsági tag valótlant állított, Székesfehérvárról azt közölték, hogy nem kereste meg őket Vácról senki, nincs tudomásuk Hóman Bálint szobrának Vácra szállításáról. A polgármesteri hivatal sajtóközleményt tett közzé arról, hogy a városban nem kívánnak szobrot állítani Hóman Bálintnak.

Baloldali képviselők éles hangú indítványt juttattak el a város polgármesteréhez, amiben követelték, hogy Hóman Bálint szobrát ne állíttassa fel a városban, valamint nevezzék át Hóman Bálintról elnevezett utcát is.

Kilenc éve van Vácon Hóman Bálintról elnevezett utca a város szélén, amelyhez egy lakóház tartozik. Hitközségünk minden évben tiltakozott és követelte, hogy az utcát nevezzék át. Éppen a jelenleg tiltakozó pártok politikusai eddig nem tettek semmit annak érdekében, hogy Hóman Bálint neve eltűnjön a város utcaneveinek sorából, pedig azt többször is megtehették volna.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

Miután Vác városa Raoul Wallenberg díjat kapott, tárgyalást kezdtünk a jelenlegi felállásban regnáló városvezetéssel, akik támogathatónak ítélték meg sok éven át tartó követelésünket. Megértették azt, hogy a Raoul Wallenberg díj nem egyeztethető össze Hóman Bálint antiszemita, rasszista eszmevilágával. Határozott ígéretet kaptam arra, hogy elkezdenek foglalkozni az üggyel, megkezdik a bizottságokban való tárgyalásokat, azon igyekeznek, hogy a Hóman Bálintról elnevezett utca nevét átírják.

Mielőtt Székesfehérváron kirobbant a szoborállítási botrány, részt vettem a városvezetéssel egy tárgyaláson, ahol megállapodtunk abban,hogy mindent elkövetnek azért, hogy amire a városban megemlékezünk a holokauszt áldozatairól, addigra át fogják nevezni a Hóman Bálintról elnevezett utcát, amit elődeik egy évtized alatt nem tettek meg.

Tehát az éles tiltakozás és az aláírásgyűjtés már okafogyottá vált, amiből óriási politikai vihar kerekedett. Hitközségünket számtalan telefonhívással ostromolták és korholták ismeretlen személyek azzal a váddal, hogy szekértolói vagyunk a mai helyi hatalomnak, amit határozottan visszautasítok!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A Váci Zsidó Hitközség egyszer és mindenkorra kijelenti, hogy nem akar a pártok aktuálpolitikai vitáinak részese lenni. Nem kívánunk belebonyolódni hatalmi vitákba. Nincs szükségünk politikai köntösbe bújtatott csatározásokra.

Garanciát látunk arra, hogy Vác városának mai vezetése betartja korábbi ígéretét és végérvényesen hozzányúl a történelmi igazságtételhez” – írta Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke a Váci Naplóhoz eljuttatott közleményében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments