A mai víz világnapja jelmondata: „Vizek és mesterségek”

vv_logoMinden évben március 22-én ünnepeljük a víz világnapját, így ma is. Az ENSZ közgyűlése még 1992-ben hozott határozatot erről a napról, ugyanis sokan belátták, hogy ránk köszöntött a „vízválság” korszaka. Ezzel kívánják – természetesen nem csak egy napra – felhívni az emberiség figyelmét a vízre, és a veszélyekre.

Magyarország is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét. Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés létünk nélkülözhetetlen eleméről. Idén a „Vizek és mesterségek” mottót viseli e nap.

Központi Gyógyszertár Vác

A váci székhelyű Duna-menti Regionális Vízmű Zrt már hagyományosan ehhez a naphoz kapcsolódóan, április elején megszervezi a nagymarosi közműalagút látogatást. Az időpontok órák alatt betelnek, így volt ezt ebben az évben is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Országos 2. helyezett lett a földvárys diák

Tudta Ön, hogy…

• Egy ember egy év alatt több mint 1000 liter folyadékot fogyaszt el.

• A víz jó oldószer, feloldja a testben a méreg- és salakanyagokat, megszabadítja a szöveteket és a szerveket a lerakódásoktól.

• A folyadékhiány is felelős olyan civilizációs megbetegedésekért, mint a reuma, emésztési panaszok, szív-és érrendszeri megbetegedések, de a ráncos bőr, vagy az emlékezetvesztés is erre vezethető vissza.

• Noha a Föld felszínének több mint 70%-át víz borítja, ennek csupán 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra.

• A világ számos pontján, több mint 1,2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez. A fejlődő országokban a betegségek 80 %-a, a halálesetek 1/3 része a nem tiszta ivóvízre vezethető vissza.

• A magyar háztartások átlagos vízfelhasználása 110 liter/ fő naponta, Afrikában kevesebb, mint 20 l.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

• Egy darab, szilárd talajon eldobott cigarettacsikk körülbelül egy köbméternyi talajvizet szennyez össze. Ha ugyanazt a cigarettacsikket közvetlenül vízbe dobják, a tönkretett víz mennyisége nagyjából az ötszörösére növekszik.

• A víz képes információt másolni és tárolni. Az óceánok vize emlékeket őriz a benne élő élőlényekről. A gleccserek a talán a bolygó történetének évmillióit rejtik magukban. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments