Már kevesebbet bliccelnek a váci vonatokon az utasok

kalauzFebruárban öt nap alatt a Budapest–Szob és a Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonalak 170 elővárosi vonatán tartott fokozott jegyellenőrzést a MÁV-START. A jegybevétel mindkét vasútvonal esetében 35 százalékkal emelkedett 2015 azonos időszakához képest.

A kiemelt kontroll a reggeli és a délutáni csúcsidőszakot is érintette, az akció márciusban a Budapest–Pusztaszabolcs elővárosi vonalon folytatódik. A vasúttársaság ugyanakkor nemcsak a fokozott ellenőrzésekkel ösztönöz jegyváltásra, hanem a jegy nélkül utazók pótdíjtartozásainak behajtása érdekében is szigorúan lép fel.

Központi Gyógyszertár Vác

A februári ötnapos kampány célja ezzel együtt sem a büntetés, hanem a jegyváltásra, azon belül is az elővételes vásárlásra ösztönzés volt, ami teljesült. A már említetteken kívül 30 százalékot meghaladó bevétel-emelkedést könyvelt el a MÁV-START Vác, Vác-Alsóváros, Rákospalota-Újpest, Erdőkertes, Veresegyház és Dunakeszi-Gyártelep pénztáraiban is.

A Nyugati pályaudvar jegy-automatáinak forgalma is 60 százalékkal nőtt, bár ehhez az is hozzájárult, hogy 2015 folyamán az új típusú automaták száma emelkedett a pályaudvaron.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A jegyvizsgálóknak a fokozott ellenőrzés időszakában összesen 411 – jegy nélkül utazó és jegyet váltani a vonaton sem hajlandó – személyt kellett leszállítania a járművekről, az esetek közül 317 a délutáni időszakban történt. A fedélzeten, a jegy nélkül felszállóknak 775 darab jegyet értékesített a vasúttársaság, utólag befizetendő pótdíjat pedig 31 személlyel szemben kellett kiszabni.

A hatósági kísérést ezúttal is a Készenléti Rendőrség biztosította, vonatonként két-két fővel. Atrocitás nem történt, egy körözött személyt viszont igazoltattak és előállítottak. Az akció márciusban is folytatódik a 40a számú, Budapest–Pusztaszabolcs elővárosi vasútvonalon – jellemzően Érd-felső és Kelenföld, illetve Ferencváros állomások között –, ugyancsak rendőrökkel és vasútőrökkel közösen.

A MÁV-START nemcsak a járatok fedélzetén jár el határozottan a bliccelőkkel szemben, hanem a felhalmozott pótdíjtartozások behajtására is kihasználja jogi lehetőségeit. 2015-ben csaknem 68 ezer esetben kellett utólag befizetendő büntetést kiszabni. Ezekben az esetekben – nem teljesítés esetén – a vasúttársaság követelésbehajtói a fizetést megtagadókat előbb postai felszólító levél, e-mail, telefon és/vagy SMS útján szólítják fel, majd szükség esetén követelésbehajtó céget vonnak be a folyamatba, amely így már a behajtás költségeit is felszámítja a nem fizető személyeknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

Az együttműködést tanúsítók esetében ugyanakkor egyéni fizetési konstrukciók, mérséklés és részletfizetés biztosítására is van lehetőség.

A jelenlegi legmagasabb, egy utashoz kapcsolódó tartozás – melynek rendezése folyamatban van – meghaladja a kétmillió forintot. Mivel a vonatokat rendszeresen jegy nélkül igénybe vevők esetében bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerülhet, a jelentős összeggel tartozók ügyében a MÁV-START a rendőrségi feljelentést is megfontolja. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments