A váci börtönrádió lehet az egyik követendő példa

börtönrádió1-700Országos hálózattá fejlesztenék a börtönrádiózást – hangzott el a műfajt a hazai médiapiacra behozó Adj Hangot Egyesület és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által szervezett pénteki budapesti konferencián.

Hajdú Judit, az egyesület alelnöke elmondta: a 2014 végén indult váci és a február óta sugárzó győri adó mellett hamarosan megkezdi működését a rádió a fővárosban, a Gyorskocsi utcában is. Mivel ott nem csak férfi fogvatartottak vannak, az adásokban megjelenhet a női hang is – fűzte hozzá. Tervezik azt is, hogy fiatalkorúakat fogva tartó intézeteket is bevonnak a rendszerbe, de a szabadultakkal kapcsolatos szemlélet formálását is fontosnak tartják, hiszen “befogadó társadalom nélkül nincs hova visszajönni”.

Központi Gyógyszertár Vác

Pápai Tamás, az első hazai börtönrádió, a váci Rács FM korábbi főszerkesztője arról beszélt a budapesti brit nagykövetségen rendezett konferencián, hogy ennek a médiumnak elsősorban a fogvatartottakat kell támogatniuk a társadalomba visszailleszkedésben; formálva azok gondolkodását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Megszöktek a börtönből, Porschéval menekültek el

Phil Maguire, a brit Nemzeti Börtönrádió Szövetség vezérigazgatója arról beszélt: nulláról indulva egy évtized alatt 16 embert foglalkoztató, 700 ezer fontos forgalmú szervezetet alakítottak ki, amelynek egy férfi és egy női börtönben készített műsorai éjjel-nappal hallhatóak a fegyintézetekben. A fogvatartottak közel kétötöde naponta hallgatja őket, átlagosan tíz óránál is hosszabban, hetente elérik a 86 ezres börtönnépesség kilenctizedét, legfőbb szempontnak pedig a hitelességet tekintik, mert elengedhetetlen, hogy a hallgatók ne a parancsnokok vagy az állam szócsöveként, hanem fontos és érdekes információkat közlő médiumként tekintsenek rájuk.

Mint mondta, a szigetország minden fegyintézetében hallható adás céljának tekintik, hogy csökkentse a visszaeső bűnözők arányát, így támogatásuk “kifejezetten jó pénzügyi befektetés”; szólt arról is: jelentős bevételekre tesznek szert azzal is, hogy más médiumoknak köztük a BBC-nek – készítenek a fegyintézetekkel foglalkozó műsorokat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!