Osztatlan sikert aratott Vácott Kabos, a tűzvizsgáló kutya

Kabos, a tűzvizsgáló kutya-700A katasztrófavédelem szakemberei május 26-án egy váci laktanya előre berendezett helyiségében mutatták be tizennégy ország képviselőinek a szervezet komplex tűzvizsgálói gyakorlatát. A csütörtöki bemutató sztárja a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgáló kutyája, Kabos volt, amelynek munkáját kiemelt figyelemmel követték a meghívott vendégek.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 25-26. között nemzetközi tűzvizsgáló konferenciát tartott Budapesten, amelyen tizenhárom európai ország és az Amerikai Egyesült Államok szakértői vettek részt. A kétnapos konferencia első napján az elméleti tudnivalók hangzottak el, a második napon pedig gyakorlati bemutatón tájékozódhattak a külföldi szakemberek a tűzvizsgálat magyar rendszeréről.

Központi Gyógyszertár Vác

Csütörtökön a hazai tűzvizsgálók egy váci laktanya kiégett helyiségében mutatták be a nyomozás és a mintavételezés menetét, valamint az itthon alkalmazott módszereket.

A bemutatót dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg, aki elmondta, hogy a szakemberek több napon át dolgoztak előre azon, hogy a bemutatóra minél élethűbb szobát építsenek fel az erre kialakított helyiségben, majd röviden ismertette a hazai tűzvizsgálat gyakorlati részének alappilléreit és a legfontosabb tudnivalókat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A gyakorlati bemutató középpontjában ezt követően a szakszerű mintavételezés, a helyszínfelmérés és a nyomrögzítés állt, a helyszín vizsgálata közben pedig a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság keresőkutyája, Kabos is bemutatkozott a nemzetközi delegáció előtt. A speciális keresőkutya kivételes szaglásával azonnal osztatlan sikert aratott a meghívott vendégek körében.

A tűzvizsgálati eljárások során a keresőkutyákra rendkívül fontos szerep hárul, hiszen kifinomult szaglásuknak köszönhetően sokkal könnyebben megtalálják az égésgyorsítók visszamaradt nyomait, mint az ember, érzékelésükre így a tűzvizsgálói szakma a világ minden táján nagymértékben alapoz – számol be a történtekről a katasztrófavédelem honlapja.

A gyakorlati bemutató után a nemzetközi vendégek megtekinthették a katasztrófavédelem hétköznapokban használatos tűzvizsgálati felszereléseit és eszközeit, a hazai gyártású HEROS AQUADUX-X 4000 tűzoltógépjárművet, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kilencedik kerületi tűzoltó-parancsnokságán állomásozó vadonatúj városi tűzoltógépjárművet, a HEROS AQUADUX 1500 középkategóriás gépjárműfecskendőt is. (fotó: Jóri András – BM OKF) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments