Ismét fő a gombóc a Dunakanyarban

GőzgombócImmáron hetedik alkalommal kerül sor Zebegényben a Tampfknel, azaz a gőzgombóc ünnepére július 23-án, szombaton. A délután 13 órakor kezdődő programon a gőzgombóc különféle változatait kóstolhatják meg az érdeklődők, miközben környékbeli hagyományőrző együttesek és ismert sváb zenekarok szórakoztatják a közönséget.

Fellépnek többek között a leányvári, a dunabogdányi és a sóskúti fúvósok, a kismarosi Nachtigal Kórus, a Zebegényi Gitárműhely növendékei és a II. Német Nemzetiségi Hagyományőrző Tábor résztvevői is. Este retro diszkó zárja a programot.

Központi Gyógyszertár Vác

A rendezvény ideje alatt látogatható a sváb helytörténeti gyűjtemény új kiállítása valamint az eseményre érkező „Egy darabka Geresdlak” című kiállítás, mely a Könyvtár Galériában kap helyet.

A fesztivál állandó vendége a Baranya-megyei Geresdlak, Zebegény testvértelepülése, akik szintén nagy mesterei a gőzgombóc készítésnek.

A Sebegin Hagyománymentő Egyesület és a helyi nemzetiségi önkormányzat által rendezett programot egyre növekvő érdeklődés kíséri. Tavaly már több mint 1.700 darab gombóc kelt el: lekvárral töltve, vaníliasodóval öntve vagy éppen káposztaágyon, sósan.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A gombócot helyi asszonyok készítik, akik szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták a sváb konyha eme nélkülözhetetlen és sokféleképpen fogyasztható finomságát.

A gőzgombóc kelt tésztából készül, gőz fölött párolják, megfőzik vagy megsütik. Párolt káposztával vagy babfőzelékkel, sült oldalassal esetleg csülökkel és szalonnával vagy édesen, lekvárral töltve kínálják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments