OrgonaPont koncert lesz a jövő szombaton a dómban

A kóruson ma is látható orgona Csáky Károly püspök adománya. Korábban is állt egy barokk kisorgona, ami késõbb a márianosztrai kegytemplomba került át. A mai nagyorgonát Rieger Ottó építette meg Kratochwill József csömöri plébános tervei szerint 3 manuállAugusztusban tizenhárom városban várja a közönségét a Filharmónia Magyarország OrgonaPont koncertsorozata, amelynek különböző állomásait számos hangszerpárosítás és az orgona-énekhang együttese teszi különlegessé.  Vácott augusztus 6-án szombaton este 8 órakor kezdődik a koncert a dómban.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint idén Miskolc, Pécs és Balatonlelle mellett Békéscsabán, Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Orosházán, Vácon, Szegeden, Egerben, Nyíregyházán, Győrben és Kecskeméten is tartanak koncerteket.

Központi Gyógyszertár Vác

A különböző állomásokon az orgona játékát zongora, rézfúvós és ütős hangszerek, hegedűk, valamint világhírű énekművészek és kórusok is kísérik, a Virtuózok tehetségkutató műsor több fiatal tehetsége mellett. A koncertek döntő többsége nemcsak egy helyszínen egy alkalommal, hanem a sorozat több helyszínen is hallható lesz a hónap folyamán.

A váci koncerten fellép Szamosi Szabolcs – orgona, Solymosi Péter és Mátyás Tibor – trombita. A jegyek 1800 Ft-ba kerülnek. Kedvezmény: diákok, nyugdíjasok és a Filharmónia Magyarország bérletesei 1300 Ft-ért válthatnak jegyet, Vácott a Tourinform irodában, de lesz lehetőség a kezdés előtt a helyszínen is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A koncert középpontjában Vivaldi nagyszerű két trombitás műve áll, melyben kitűnő összhangban szólalnak meg az orgona sípjai és a trombiták, hol játékosan, imitálva, hol a visszhanggal játszva. A művészek feladata lehetől legjobban kihasználni a tér adottságait a tökéletes zenei élmény érdekében.
Szólóban is hallhatjuk az orgonát Bach és Franck legnépszerűbb műveivel, illetve az orgona-trombita páros a trombitairodalom gyöngyszemeit idézi fel.

Az első koncertet augusztus elsején Miskolcon, az utolsót augusztus 29-én Egerben tartják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments