Bűnszervezet lejárt szavatosságú élelmiszereket árult

Törökbálint, 2014. március 18. Egy múlt hétvégi, a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség által kezdeményezett akció során lefoglalt, lejárt minõségmegõrzési idejû élelmiszerek egy törökbálinti raktárban 2014. március 18-án. Négy gyanúsítottat, köztük egy rendõrt vettek õrizetbe, miután fény derült egy lejárt szavatosságú élelmiszerek átcsomagolásával, átcímkézésével, illetve továbbértékesítésével foglalkozó szervezet mûködésére Pest megyében. MTI Fotó: Kovács TamásA Pestvidéki Nyomozó Ügyészség jelentős mennyiségű, üzletszerűen elkövetett rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűntette, hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 19 vádlottal – köztük négy rendőrrel és egy állatorvossal – szemben, akik egy Pest megyei élelmiszer megsemmisítéssel foglalkozó céghez szállított termékek nagyüzemi mértékű átcsomagolásában és ismételt forgalomba hozatalában vettek részt.

Elképzelhető, hogy a bűncselekményben érintett termékekből Vácra is került valamennyi.

Központi Gyógyszertár Vác

Egy ócsai cég különböző áruházláncoktól szerződés alapján vett át lejárt, illetve a lejárathoz közeli szavatosságú élelmiszereket: tejtermékeket, nyers húst, felvágottakat, édességet, kávét. A cég szigorú eljárási rend mentén ezeknek a termékeknek, valamint hatóság által lefoglalt élelmiszereknek a megsemmisítését végezte.

2011-ben a céget irányító vádlott felismerte, hogy a beszállított termékek egy része még értékesíthető lehet. Ezért elhatározta és a többi vádlott közreműködésével megszervezte a lejárt szavatosságú áruk ismételt forgalomba hozatalát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A cég alkalmazottai a beérkező teherautókról kiválogatták azokat a termékeket, amiket még el lehetett adni. Ezeket az árukat viszonteladással, kiskereskedelemmel foglalkozó vádlottak, valamint a környékbeli lakosság előre egyeztetett időpontokban felvásárolta. A viszonteladók között egy rendőr is volt.

A megsemmisítésre szánt árukból nagy tételben vásárolt egy törökbálinti cég is, amelynek raktárában higítóval lemosták a csomagolásra nyomtatott lejárati időt, átcsomagolták és egy dátumozó nyomdagéppel érvényes fogyaszthatóságot mutató dátumot nyomtattak rá, majd újra piaci forgalomba hozták. A raktárban hulladékkal, lomokkal szennyezett, egerekkel, patkányokkal tarkított rendetlenség volt.

A lejárt szavatosságú termékek forgalomba hozatalát rendőrök és egy állatorvos is segítette. Az állatorvos a hozzá érkező nagy számú panaszbejelentés ellenére nem rendelt el ellenőrzéseket. A rendőrök és az állatorvos az ócsai céget irányító vádlottat előre tájékoztatták a várható hatósági ellenőrzésekről, így a cégnél napokkal korábban felkészülhettek az ellenőrzésekre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

2014 márciusában gondosan előkészített, összehangolt akció keretében a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság munkatársaival, a Készenléti Rendőrség, valamint a Terrorelhárítási Központ és a NÉBIH közreműködésével 10 helyszínen a cég székhelyén, telephelyén, illetve az átcímkézett árukat értékesítésre átvevő személyek dabasi, felsőpakonyi, törökbálinti és budaörsi raktáraiban tartott házkutatást.

Az elkövetés volumenét a megtalált több mint 250 tonna, több tízezer tétel élelmiszer tükrözi. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments