Svájci környezetvédő lett az ’56-os váci menekült

kiraly-maria-konyvenek-cimlapja2-7001956 decemberében hat váci diák indul el a határ felé, hogy a megtorlások elől kimeneküljön az országból. Rengeteg viszontagság után csak a három Király-testvér és egyik barátjuk jut át Ausztriába, ahonnan a testvérek Svájcba kerülnek. Történetüket Király Márias foglalta könyvbe, amelynek bemutatója most pénteken, szeptember 30-án lesz a Lyra Könyvesházban 17 órakor.

Egyikük Mária, aki ’56-ban 16 éves volt, közvetlen hangú írásban idézi fel a kalandos határátkelést és az első svájci évek hol küzdelmes, hol derűs hétköznapjait. Megtudjuk, hogyan éltek nyelv és szakmai tudás nélkül, milyenek voltak óragyári mindennapjaik, és hogyan hatott rájuk a svájci mentalitás és a számukra meglepő szokások.

A sűrű levélváltásból kiemelt anyai, apai idézetek rávilágítanak a két szülő egyéniségére s választ adnak arra a kérdésre is, hogy vajon viszontláthatják-e a gyermekek Magyarországon maradt szüleiket?

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

A leírás nem regény, hanem igaz történet, amelyet korabeli fényképek és dokumentumok tesznek hitelessé, az édesapa, Király Endre színes akvarelljei pedig művészeti élménnyé.

Király Mária Budapesten született, 1957 óta Svájcban él. Diákéveit 1948-tól 1956-ig Vácott töltötte. Svájci életét előbb óragyári munkásként kezdte, később laboránsként folytatta. Esti gimnáziumban leérettségizett, majd beiratkozott a Lausanne-i Egyetem természettudományi karára, ahol biológia szakon végzett.

Tudományos munkássága a Lausanne-i Orvosi Egyetem Élettani Intézetében indult, ahol doktorátust szerzett, majd ugyanitt, két éves amerikai tanulmányút után, kutatói és oktatói beosztásban folytatódott. Kutatásai az idegsejtek elektromos jelátviteli mechanizmusait s ezeknek szabályozásait vizsgálták.

Mint a természetért aggódó biológus, már a hetvenes évek elején csatlakozott az akkor alakuló Lausanne-i Környezetvédők köréhez, amely később Zöld Párt néven vált ismertté. Adjunktusként ment nyugdíjba 2002-ben, azóta fő hobbijára szánja ideje nagy részét: svájci barátai számára szervez utazásokat Magyarországra. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments