Vácott is megünnepelték a görögök a Nem Napját

gorog-oxi-unnep-vacott-700VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Vácott vasárnap a művelődési központban tartotta a görög nemzeti ellenállás napjának táncmulatsággal egybekötött ünnepét a Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat. A megemlékezések után késő estig ropták a táncot a résztvevők.

A Sarantis Mantzourakis által vezetett helyi önkormányzat immár esztendők óta megtartja a görögök számár rendkívüli jelentőséggel bíró ünnepet. A teremben egy OXI 1940 feliratú transzparens utalt a görög történelem e jeles eseményére.

A műsorban fellépett a szegedi Eleftheria táncegyüttes, a váci Astra tánccsoport, Sarantis Mantzourakis buzukiművész és vendégelőadóként Smuk Gábor.

Az OXI valójában a görög, Οχι, amely Ohi-nak ejtendő és azt jelenti: „nem”.

A szó politikai használatának történelmi háttere van. 1940. október 28-án az olasz fasiszta barbárok ultimátumot intéztek Görögország felé. Az ultimátumot az olasz nagykövet, Emanuele Grazzi adta át Joannisz Metaxasz görög miniszterelnöknek hajnali négy órakor, a német nagykövetségen rendezett parti vége felé. A követelések teljesíthetetlenek voltak; azt akarták, hogy a tengelyhatalmak csapatai görög területre léphessenek, és elfoglalhassanak „stratégiai helyszíneket”, különben háború lesz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

gorog-oxi-unnep-vacott2-700

A legenda szerint Metaxasz válasza azt volt, hogy „nem”. Valójában annyit mondott, hogy „Alors, c’est la guerre”, azaz „Akkor háború van.”

Másfél óra múlva már támadtak is a fasiszták által megszállt Albániában állomásozó olasz csapatok. Reggel a görög nép ellepte az utcákat, és azt kiáltották, hogy „NEM!”

1942-től ez lett a Nem Napja, amely azóta görög nemzeti ünnep. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments