ÁSZ-vizsgálat: a váci telephelynek nem volt engedélye

allami-szamvevoszek-tabla-a-falon-700VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Elvégezte az Állami Számvevőszék a sződligeti Viktor Speciális Otthon 2011–2014 közötti időszakra kiterjedő pénzügyi és vagyongazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az irányító szervek feladatellátása összességében nem volt szabályszerű – áll a szervezet közleményében a szigorú ítélet.

Szociális intézményeknél végez ellenőrzéseket az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ megállapításaival és javaslataival elősegíti az intézmények pénzügyi és vagyongazdálkodásának javulását, amellyel hozzájárulhat az intézményekben ellátottak magasabb életszínvonalának biztosításához.

A Viktor Speciális Otthon sződligeti székhelyén 110 férőhelyen értelmi fogyatékkal élő személyek ellátását biztosította, majd 2013. október 14-től a leányfalui Panoráma Otthon és Duna Otthon gondozottainak átvétele miatt új váci telephellyel bővült, ahol 60 férőhelyen időskorúak, pszichiátriai betegek, fogyatékkal élők ellátásáról gondoskodott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Az irányító szervi hatásköröket 2011. december 31-ig Pest Megye Önkormányzata, 2012. december 31-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2013. január 1-jétől az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gyakorolta. A középirányító szervi feladatokat 2012. január 1-jétől a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ, 2013. április 1-jétől a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) látja el.

Az intézmény alapító okiratának a 2013 októbertől működő új váci telephely miatt indokolt módosítása 2014 végéig nem történt meg, valamint összhangja az SZMSZ-szel 2013–2014 között nem volt biztosított. Az intézményt érintő szervezeti, szerkezeti átalakítás végrehajtása nem volt szabályszerű, az új váci telephely 2014 végéig nem rendelkezett a szabályszerű működéshez szükséges alapító okirattal, törzskönyvi bejegyzéssel és működési engedéllyel, illetve nem szerepelt a szolgáltatói nyilvántartásban – állapította meg az ÁSZ jelentése.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Az ÁSZ az emberi erőforrások miniszterének kettő, az SZGYF-nek, mint középirányító szervnek öt, az SZGYF-nek, mint a gazdálkodási feladatokat ellátó szervezetnek nyolc, az intézmény vezetőjének tizennégy javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük – áll a közleményben. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments