Az Imre álma című vándorkiállítással emlékezünk

makovecz-imre-700VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Imre álma – Makovecz Imre megrajzolt hite az égtől a földig címmel nyílik nagyon érdekesnek ígérkező kiállítás december 9-én pénteken a művelődési központban. A megnyitó személye is jelzi a különlegességet: az érdeklődők dr. Gubcsi Lajos írótól, a Magyar Művészetért Díjrendszer elnökétől hallanak majd ajánló szavakat.

„Van itt egy magyar művész, aki meghódította a világot, beválasztották a világ 10 legjobb építésze közé. A neve: Makovecz Imre. Beleálmodta az épületekbe azt a tartalmat és világot, ahogyan a magyar ember régen, az ősidőkben, a pusztai vándorlások során élt: azaz a jurták formáját örökítette, tette át a mai építészetbe. Épületei belülről és kívülről is kupolák: belül meleg otthonként vesznek körül bennünket, a körök melegével és biztonságával, kívülről pedig a templomokra emlékeztetnek” – írta 2011 adventjén dr. Gubcsi Lajos.

„És persze legtöbb épülete valóban templom is. Megtalálhatók égbe törő templomai és arra emlékeztető épületei az erdélyi Csíkszeredában, a délvidéki Zentán, Magyarország megannyi városában. Makovecz Imre a kupoláiban behozza nekünk az eget, mert az Istent akarja odahozni az emberek közé. Sajátos, igazi magyar építészeti stílus tapad a nevéhez: az organikus építészet, vagyis amikor az ember és az őt körülvevő természet egyetlen nagy egységet alkot és békében él, harmóniát alkot, isteni segedelemmel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Amikor 2003-ban a Rajzok című monumentális grafikai albumában összefoglalta álmait, akkor egy olyan világot tárt elénk, amelyben ő maga minden pillanatban benne élt, de amelyet mi nem láttunk így soha. Rajzainak egy része dedikálva A Magyar Művészetért Élőtárlatában kapott helyet. Temetése napján elhatároztuk: a jövőben Imre álma című vándorkiállítással emlékezünk a szellem általa képviselt erejére, rá, akit e sorok írója atyai barátjának tekint” – olvashatók az író sorai

A 18 órakor kezdődő eseményre az Emeleti Galériában kerül sor. A kiállítás január 3-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments