A kemény fagyban a művelődési központ éjjel is nyitva tart

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén rendkívül hideg idő várható, ami számos veszélyt rejt magában. A balesetek és tűzesetek megelőzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megelőző óvintézkedések megtételét javasolja a lakosságnak – olvasható a városháza honlapján.

A tüzelő- és fűtő berendezések fokozott használata során is minden esetben be kell tartani a használati szabályokat, valamint csak és kizárólag megfelelő tüzelőanyagot tanácsos használni. A nyílt égésterű tüzelő- és fűtő berendezések használata során még rendkívül hideg időjárás esetén is biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást, mert ennek hiányában veszélyes koncentrációban alakulhat ki szén-monoxid.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Iskolákba látogat a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar

Valamennyi közlekedési ágazatra hatással van a rendkívül hideg időjárás, ezért hosszabb menetidőkre és fennakadásokra kell számítani. Csak a téli időjárási körülményeknek felkészített gépjárművel tanácsos útnak indulni és érdemes a megszokottnál több üzemanyagot tankolni.

A közműszolgáltatásokat közvetlenül és közvetve is érintheti a jóval a fagypont alatti hőmérséklet, ezért esetleges átmeneti kimaradásokra, akadozásra is lehet számítani.

A tartósan fagypont alatti hőmérséklet kedvez a nyílt vízfelületek jegesedésének, a befagyott vizek szabadidős programoknak adnak helyet. Fontos tudni azonban, hogy csak a kijelölt helyeken és csak a megfelelő jégvastagság mellett biztonságos a jégen tartózkodás, beszakadás esetén pedig azonnal a tűzoltók segítségét kell kérni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Újabb lépés a zöld úton

A haszonállatok elhelyezéséül szolgáló épületek fűtőberendezéseire kiemelt figyelmet kell fordítani, valamint a szabadban tartott állatok ivóvizének jegesedését is időről időre meg kell szüntetni.

A mobiltelefont otthon és lehetőség szerint útközben is célszerű feltöltött állapotban tartani, valamint használni a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ), illetve figyelemmel követni a hatósági, a szolgáltatói és a meteorológiai tájékoztatókat.

Aki balesetet vagy tűzesetet észlel, esetleg balesetet szenvedett, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét. A rendkívüli hidegben még inkább számít minden perc, amivel hamarabb érkezhet meg a segítség.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A felújítás előkészítésére kapott pénzt a Cházár iskola

FONTOS! A művelődési központ nyitva tart a rendkívüli hidegben! A művelődési központ épülete 2017. január 6-án, 7-én és 8-án éjszaka portai szolgálatot biztosít. Az épület nyitva tartását a rendkívüli időjárásra való tekintettel – a katasztrófavédelmi tervnek megfelelően – rendelkezésre bocsájtják szociális feladatok ellátására is – írja az estv.hu. A szociális szolgáltató egy szakembere a portai szolgálat mellett ügyeletet tart. Minden rászoruló embert az épületben fogadnak, akiknek ellátásáról gondoskodnak. (matracok, élelmiszer, stb.) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!