A magyar dinoszauruszokról ma ötkor a könyvtárban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Érdekesnek ígérkezik ma, csütörtökön délután öt órakor a városi könyvtárban Ősi Attila Dinoszaurusz csontvázak és tojások a Bakonyból című előadása. Minden bizonnyal arról is szó lesz, hogy Ősi Attila paleontológus – az első iharkúti dinómaradványok megtalálója – és kollégái 2011-ben már úgy látták, megérett az idő arra, hogy újrateremtsék a bakonyi páncélos dinoszauruszt.

Az őslények rekonstrukcióját sokszor hasonlítják kirakós játékhoz, ám a dinoszauruszoknál nagyon ritka, hogy minden csont előkerül, és ha meg is vannak az összetartozó darabok, azt nem tudni, hogy pontosan miként illeszkedtek egymáshoz, milyen volt az állat eredetileg olvasható a National Geographic egyik korábbi számában.

Szerencsére a Hungarosaurusnál töredékes csontvázakat is találtak, és ezeken jól látható, miként kapcsolódtak az egyes csontok. Csakhogy egyetlen föllelt csontváz sem volt teljes: „Az egyiknek felkarcsontja volt, a másiknak meg combcsontja. Eszményi esetben a kőből kibontott csontokról műgyantamásolatot készítünk, a másolatokat betesszük a helyükre, és máris kész a rekonstruált állat. A valóságban viszont, kezemben a másolattal, sokszor el kellett töprengenem, egyáltalán hova illesszem a végeket” – emlékszik vissza Ősi Attila a munkálatokra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A különleges kutatói feladatról további érdekességeket a mai előadáson hallhatnak az érdeklődők. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments