Tizenhárom településen, köztük Vácon is veszélyes a levegő

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Tizenhárom település, köztük Vác levegőjét is veszélyesnek minősítette szombaton az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) – írja az MTI.

Az OKK térképén Budapest, Vác, Dorog, Esztergom, Szeged, Szolnok, Eger, Salgótarján, Miskolc, Oszlár, Kazincbarcika és Sajószentpéter szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Az OKK térképén 10 településen egészségtelen a levegő, az összes többi településen “kifogásolt levegőminőséget” jeleznek, nincs olyan helyiség, ahol elfogadható lenne a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Már félidőn túl a váci szennyvíztelep átépítése

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szállópor-tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak. Az érintett településeken élőknek azt ajánlják, hogy lehetőleg rövid ideig tartózkodjanak a szabadban, a kültéri, aktív fizikai munkát és sportolást most kerüljék.

Az előrejelzés szerint a hétvégén marad a hideg idő, mérsékelt marad a légmozgás, és többfelé köd, ónos szitálás is várható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!