Fekete István fotóművész: szemlélődő ember vagyok

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Maczkay Zsaklin, fotó: Sándor Lajos) ♥ Az igazi művészet a valóság megélése. És az, hogy az ember ezt a megélést a kezében egy fényképezőgéppel teszi-e, vagy pedig egy esztergapad mellől – lényegében egyre megy – vallja Fekete István fotóművész/fotográfus. Akinek munkáin – e gondolat jegyében – egyfajta csendes derű és némi nosztalgiával fűszerezett költői hangulat köszön vissza.

A balassagyarmati származású művész a Magyar Kultúra Napján Vác Város Művészetéért Díjban részesült.

– Kevesen tudják rólad, hogy eredetileg festőnek készültél. Erről legfeljebb a képeid festőies hatása árulkodott. Mígnem egy pár hónappal ezelőtti kiállításon előkerült egy régi festmény átértelmezéséből született, izgalmas fotósorozat is.

– A festészet egy fiatalkori kísérlet. Ahogy minden kamasz, én is küzdöttem a magam lelki gubancaival, és ezek a gubancok nálam a vásznon kötöttek ki. Ám a festői „pályafutásomnak” vége szakadt, miután nem vettek fel a képzőművészeti főiskola festő szakára. A korszaknak lényegében egyetlen dokumentuma maradt, egy 72-ben festett kép, amit egy barátomnak ajándékoztam, és csak mostanában, a halálát követően került vissza hozzám. Ennek a képnek az újraértelmezéséből született az általad említett sorozat. A festészettel való, közvetlen kapcsolat nem jelenik meg más képemen, de a festészet, mint látásmód, összekapcsolódott nálam a fényképezéssel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A teljes cikk a Váci Napló február 17-én, pénteken megjelent számában olvasható, vagy rendelje meg lapunk digitális kiaadását itt.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments