Érdekes kiállítás: madárpókok és rovarok a kezekben

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Március 15-én hagyományosan a huszároké és persze a lovaké a főszerep, de  az ünnepi kavalkád kínált néznivalót utóbbin túl más állatfajok kedvelőinek is.

A művelődési házban március idusán madárpók- és rovarkiállítást rendeztek, ahol több mint negyven élő állatot csodálhatott meg a nézőközönség. A gyerekek kedvence a hasonló bemutatókon az állatsimogatás, nem volt ez másképpen most sem: itt azonban húsvétcsalogató kisnyuszik helyett madárpókhoz érinthették ujjaikat a bátor vállalkozók.

Sőt, volt, aki a vállán, míg más a feje tetején tartotta egy-egy fotó erejéig a békés tarantulát. A „mutatványokhoz” a szakszerű felügyeletet az állatok gondozója, Németh József biztosította.

– Az első pókomat a kisfiamtól kaptam ajándékba – mesélte lapunknak. – Tulajdonképpen tőle indult a gyűjtőszenvedélyem, mondhatni: ő fertőzött meg engem. Ennek a vándorkiállításnak a mai formája több mint húsz év alatt alakult ki és az elmúlt évtizedben közel száz preparált állat is bővítette a repertoárt.Két éve döntöttünk úgy, hogy minél több helyre megpróbálunk eljutni és minél színesebb elemekkel, például a pókokról szóló film vetítésével is igyekszünk gazdagítani a látogatók örömére a nálunk töltött időt. Mielőbb szeretnénk még több, magyar nyelven elérhető leírással, információval szolgálni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Ennyi állatnál a kiállítás gondozása a mindennapokban is feladatokat ró a Lajosmizséről érkezett tulajdonosra és a családtagokra: a takarítási feladatok, az itatók ellenőrzése, a párásítás – az arra érzékeny fajok esetén – egyaránt fontos feladatok, bár az etetésük heti egyszeri feladat: általában beérik 2 szöcskével vagy tücsökkel, de a csótányt és lisztkukacot is szeretik.

– Tulajdonképpen csak azt eszik meg, ami mozog – mondta a bemutatón a félősebbek  felé „biztatóan”, nevetve  a szakember. Jelenleg  a terráriumok legnagyobb tarantulája közel 30 centiméteres lábfesztávolságával hálálja meg a falatokat,a gondoskodást.

– A velük való foglalkozást csak tisztelettel, szeretettel lehet elképzelni.” – fogalmazott meg a Váci Napló olvasóinak egy jó tanácsot a kiállító. Ha a tartásukat nem is, a megnézésüket mindenképpen ajánljuk mindenkinek a következő helyi kiállításukon. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments