Tisztességtelen szerződést íratott alá az ingatlaniroda

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A Pest Megyei Főügyészség egy ingatlaniroda szerződéseibe foglalt tisztességtelen szerződési feltételek miatt fordult keresettel a Budapest Környéki Törvényszékhez. Lapunk megtudta, hogy az ingatlaniroda Vácott is működtet kirendeltséget.

Egy Pest megyei székhelyű ingatlanközvetítő cég számos fővárosi és többek között Pest, Bács-Kiskun, Somogy, Csongrád, Veszprém, Fejér megyében működő irodából álló hálózatot épített ki. A cég előre elkészített egy szerződés mintát abból a célból, hogy az alapján kösse meg a hozzá forduló, ingatlanjaikat értékesíteni kívánó emberekkel a közvetítői szerződést. Ezt a szerződésmintát írták alá az ügyfelek a cégnek az ország különböző pontjain működtetett ingatlanirodáiban.

Az ingatlanközvetítő cég egy ideje már alkalmazta a szerződésmintát, amikor a Pest Megyei Főügyészség azt fogyasztóvédelmi tevékenysége körében megvizsgálta. E vizsgálat során a főügyészség megállapította, hogy a szerződés számos rendelkezése tisztességtelen, vagyis a szerződésből eredő jogokat és kötelezettségeket egyoldalúan és indokolatlanul az ingatlanuk eladására megbízást adó személyek hátrányára rögzíti – tájékoztatott dr. Szabó Ferenc főügyész.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Tisztességtelen a szerződésnek az a kikötése, mely szerint a megbízónak akkor is ki kellett fizetnie a közvetítő díjat, ha az ingatlant nem az iroda közreműködésével adta el. Sértette a jóhiszeműség és a tisztesség követelményét az is, amikor kizárták annak a lehetőségét, hogy az eladó a saját ingatlanát maga is értékesíthesse.

Tisztességtelen volt az a szerződési kikötés is, amikor az eladónak ki kellett adnia az ingatlant megvásárló adatait az ingatlaniroda részére.

A Pest Megyei Főügyészég a tisztességtelen szerződési feltételeket keresettel támadta meg a Budapest Környéki Törvényszéken, azok érvénytelenségének megállapítása érdekében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments