A tűz bűvöletében: interjú Csibi Kingával

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Dudás Barbara) ♥ 2016 decemberében nyílt a Tragor Ignác Múzeum – Pannónia Ház Kiállítóhelyen a Művészi Öntöttvaskályhák – a gyenesdiási Vaszkó Ernő gyűjteménye című öntöttvas kiállítás. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum – Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény nagyértékű gyűjteményéről Csibi Kinga főmuzeológussal beszélgettünk.

– Kezdjük a legelején, mit is kell tudnunk a tárgyak alapanyagáról, a vasról?

– A vas egy fekete, nehéz, rideg, sötét fém, melyet nehéz megmunkálni, ugyanakkor számos tartós eszköz készíthető belőle. Birtoklása a középkorban, illetve tulajdonképp már az őskorban is egyfajta hatalmat, biztonságot jelentett. Megmunkálásához tűzre van szükség, mely ugyancsak nagyon fontos felfedezése volt az emberiségnek.

A tűz megszerzése, birtoklása és megtartása is hatalmat szimbolizált, így mind a vas, mind a tűz egyfajta mitikus erőt képviselt, megmunkálóját, birtoklóját vasembernek, varázslónak nevezték, akire a közösség mindig felnézett. Egy-egy kovácsmester számos funkciót betöltött, hírvivőként, orvosként is tisztelték őket.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

– Térjünk át a kályhákra, honnan ered ez a tárgytípus?

– A kályhagyártás a Német Birodalom nyugati részén kezdett el terjedni, elsősorban a német-francia-belga határ körzetében. A 15. században, egyszerű homokformázással előállított, több száz kilós lapokból készítették a kályhákat, melyeket csavarokkal, vaspántokkal illesztettek össze. Európában, szélesebb körben a 17. században terjedt el az öntöttvas kályhákkal való fűtés szokása, a 18. században már egészen változatos rétegek használtak különböző méretű és díszítettségű kályhákat. Ekkor már Magyarországon is megjelentek ezek a kályhák, ám nálunk csak a 19. században vált népszerűvé használatuk, melyről írott források is rendelkezésünkre állnak. A vaskályhák először kastélyokban, főúri birtokokban terjedtek el, később azonban polgári lakásokban, közintézményekben is megjelentek, a század végén pedig már a paraszti réteg körében is ismert volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

– Hogyan került a Vaszkó gyűjtemény Vácra?

– A Vaszkó-féle gyűjteményt a Magyar Állam 2016-ban vásárolta meg, kezelését pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum – Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményre bízta. Sajnálatos módon intézményünk nem rendelkezik elegendő kiállítási területtel a gyűjtemény egészének bemutatásához, így Vác városa segítségét ajánlotta fel a tárgyak elhelyezéséhez. A Vácon bemutatott anyag 125 db kályhát és közel 50 db további öntöttvas tárgyat számlál. A gyűjtemény többi darabja Budapesten található, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény (1027 Budapest, Bem József utca 20.) kiállításán, illetve raktárban.

A váci öntöttvaskályha kiállítás különleges darabjait bemutató cikk-sorozatunk augusztus folyamán folytatódik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments