Liget-takarítás: megszépült a táj a búcsúra

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Szeptember 8-án és 9-én rendezték a Liget-takarítást, hogy mire eljön a Mária napi búcsú ideje, tiszta és biztonságos terület várja az odaérkezőket. A biztonságosra azért fektetnek hangsúlyt, mert a napokban elköszönt a nyár és az ősz esővel érkezett. A felázott levelek nyálkás, csúszós felületet alkotva veszélyeztetik azokat, akik a búcsúba ellátogatnak.

Évtizedek óta a város diákjai és polgárai szokták a búcsú előtti hétvégi napokat felajánlani a Liget-takarításra. Az idén is így történt. A programon a Juhász Gyula, Földváry Károly, Pivár Ignác, Radnóti Miklós, Karolina, Simon Antal, Cházár András és az Árpád fejedelem általános iskolák és a Boronkay, Táncsics Mihály, Bernáth Kálmán, Madách Imre és az I. Géza Király középiskolák csoportjai vettek részt, akiket Mokánszky Zoltán alpolgármester és Kanyó Zsolt paraolimpikon, a Váci Városfejlesztő Kft. szóvivője köszöntött a nagy munka előtt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

A lehullott avar összegyűjtése és zsákolása mellett jócskán adódott lehetőség a szemétszedésre is. Mivel sok csoport jött el a programra, a szemétgyűjtő csapatokból jutott a Gombás patak partjaira is, ahol a „kommandók” a patak közeléből és a közterületekről összegyűjtötték, amit elhullattak azok, akiknek most a szedésnél is itt kellett volna lenniük.

A lehetőségeket kihasználva a takarítás mellett szakmai munkát is sikerült végezniük a diákoknak. A mezőgazdasági és a Boronkay iskola környezetvédelmi hallgatói metszőollókkal az út szélére telepített, elburjánzott biofalat ritkították, és a Liget haldokló akácfáiról metszették a sarjhajtásokat és a vandálok által letördelt ágak csonkjait.

A munkának ez a része csak egy cseppnek tűnhet a tengerben, hiszen a meglehetősen rossz állapotban lévő, balesetveszélyes és kiöregedett japánakácok megmentése ettől jóval nagyobb összefogást és milliókat igényel, de erre jelenleg nincs anyagi lehetőség, ám talán akik ezen a napon tettek a fákért, azok továbbviszik a hírt és segítik az összefogást a Liget megmentésének érdekében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A civilek közül kevesen jöttek el, pedig nagy munka várt rájuk: mindaz, amit a diákok nem tudnak elvégezni. Talán ezért is jött jókor a program szombatján Pető Tibor alpolgármester, Manninger Gábor, Steidl Levente és Balkovics Péter képviselők tevőleges részvétele is, akik az erősebb középiskolásokkal vállvetve rakodták a teherautókra a zsákokat, amikbe a két nap alatt a sok avart és a szemetet összegyűjtötték. Ők voltak, akik a nap végén a teherautóval távoztak a kitisztított Ligetből utolsónak, hogy a zöldhulladékot lerakva megpihenjenek.

A Liget-takarítás megvalósításában nagy segítséget nyújtott a Váci Városfejlesztő Kft, amely lehetővé tette a hulladék szelektív gyűjtését és gondoskodtak az elszállításáról, szakszerű elhelyezéséről, valamint a Pest Megyei Család Esélyteremtési és Önkéntes Ház, amely a program előkészítésén túl segítséget nyújtott az operatív megvalósításában is, és kedveskedtek a gyerekeknek csokival a munka után.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

A programon több mint 500 diák és felnőtt dolgozott. Sikerült kitakarítani a Ligetet és a Gombás patak partvidékét, a kerékpárút Liget és Sződliget közti szakaszát. A programot szervező Gyalai László (az egyház részéről) és Bíró György (a város részéről) ezúton is köszönik a diákoknak, a pedagógusoknak és a város polgárainak, hogy a hétvégéjüket a Liget ügyének szentelték. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments