Mátyás király és a légiós humor

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Január 21-én két kitűnő előadást is kínál a Váci Dunakanyar Színház, így a gyerekek és a felnőttek is kikapcsolódhatnak. A Magyarock Dalszínház délelőtt a régmúlt időkbe, délután pedig melegebb éghajlatra röpíti a nézőket.

A fiatalabbak Mátyás király legendájával ismerkedhetnek meg, az idősebb generációt pedig Rejtő Jenő klasszikusának, a Három testőr Afrikában-nak musical változata várja.

A gyerekek 2018-ban sem maradnak tartalmas és egyben szórakoztató előadások nélkül. Január 21-én vasárnap 11 órakor a nagy népszerűségnek örvendő Magyarock Dalszínház Medveczky Szabolcs: Mátyás király című zenés mesejátékából megismerhetik „Mátyás az igazságos” legendás alakját, aki a magyar és szomszédos népek meséinek egyaránt kiemelkedő szereplője.

Mátyásról halála után számos monda keletkezett. Gyakori motívumként jelenik meg, amint Mátyás egyszerű ruhába öltözve járja végig az országot, hogy közelebbről megismerje a szegények gondjait és orvosolja azokat, az önkényeskedő főurakat pedig megbüntesse.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Matkovich Ilona bejelentette az Összefogás Vácért polgármester- és képviselő-jelöltjeit

A fiatal király sok bajjal, cselszövéssel és igazságtalansággal találkozik, amelyeknek sokszor ő is áldozatául esik. Ám a végén mindig felfedi kilétét, megbünteti a vétkest és megjutalmazza a szenvedőt.

A darab Mátyás királynak az öreg szántóvetővel, illetve az igazmondó juhásszal való történetét és a névnapi jóslat meséjét dolgozza fel. Főbb szerepekben Fecske Dávid, Makrai Pál/Gerdesits Ferenc, Mészáros Tamás, Kuczmann Ágnes, Enyingi Zsófia, Gombás Ádám látható.

Január 21-én vasárnap 15 órakor Rejtő Jenő légiós történetei közül az egyik legkedveltebb, A három testőr Afrikában varázsol sivatagi hőséget a télbe. A francia idegenlégió erődjében három jó barát romantikus kalandra készül.

A titokzatos, gyönyörű szőke lány, Yvonne bátyját akarják felkutatni. A férfi a sivatag kellős közepén lévő büntetőtáborban raboskodik. Ide kell eljutniuk. Kisebb csínytevések után mindhárman bekerülnek a büntetőtranszportba, velük tart marcona tisztjük, Potrien is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

A büntetőtábor helyén idilli körülményeket találnak. Nemsokára rájönnek, hogy az egész történet mögött nagyszabású pénzügyi átverés rejlik. Megtalálják Yvonne bátyját, sőt apját is, majd kiderül, hogy álruhában a lány is velük tartott. Megszöknek, hogy a panamát leleplező titkos iratot eljuttassák a hadvezetéshez.

Csülök, Senki Alfonz és Tuskó Hopkins vidám kalandjai, szállóigévé vált mondatai élénken élnek a köztudatban, új és újabb generációkat megfertőzve a rejtői életművel. 1996-ban azonos címmel a regényből Bujtor István rendezésében film is készült, a színházi palettán azonban nem túl sok Rejtő adaptáció van.

A Magyarock Dalszínház a szerző egyik legismertebb írását A három testőr Afrikában vitte színre, méghozzá nem is akárhogy, musical formájában. A légiósok és barátaik küzdelmes, nagyszabású pénzügyi átverést leleplező, önfeláldozó kalandjának musical változatát Vizeli Csaba és Másik Lehel szerzőpáros írta, az ősbemutatót 2017 nyarán tartották.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A híressé vált szállóigék, a fordulatos cselekmény már önmagában is garantálja a sikert, vidám dallamokkal együtt pedig még szórakoztatóbb estét ígér.

A Magyarock Dalszínház már sokszor bizonyított a környékbeli közönség előtt, az újabb sikert a nagyszerű szereplőgárda is előrevetíti: Barabás Kiss Zoltán, Csengeri Attila/Bánfi Csaba, Barát Attila György, Háda János, Magyar Attila/Sipos Imre, Makrai Pál, Bardóczy Attila/Gombás Ádám, Kuczmann Ágnes, Gerdesits Ferenc/Kósa Zsolt és még sokan mások. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments