Változásokat hozott az új év a villanyszámlában

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Az elmúlt évekhez hasonlóan januártól ezúttal sem változott a villamosenergia lakossági ára, az árak komponensei azonban módosultak. Az árakért felelős miniszter pont annyival növelte az áram, mint termék belső árát, amennyivel a közműhivatal szerint csökkent a hálózatok karbantartási igénye – írta a Népszava, amelynek cikkét a portfolio.hu szemlézte.

Ugyanakkor az áram mint termék és a fogyasztási helyre történő szállítás költségét elvileg egymástól függetlenül kell megállapítani. A szakminiszter közel négy százalékkal megemelte a lakossági szolgáltatók által a nagykereskedő MVM-nek fizetendő áramárat is.

Vagyis a zömmel külföldi tulajdonú szolgáltatók megemelt bevétele lényegében csak átfut rajtuk, így a napilap számításai szerint az állami áramcsoport közel hatmilliárd forint extra bevételhez juthat.

Ugyanakkor módosul a lakossági gázár belső szerkezete is. Bár a háztartások a nemzetközi gázárak zuhanása dacára három éve ugyanannyit fizetnek, mostantól az MVM mint gáznagykereskedő egy százalékkal kevesebbet kap érte. Ez a mintegy kétmilliárdos többlet az állami kiskereskedőnél marad.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Mivel a lakossági gáznagykereskedelmi tarifa központi csökkentése a nemzetközi – vagy épp orosz – gázár esésére is utalhat, a lakossági díj szinten tartása a lap szerint nagyon nehezen indokolható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments