A jégről mentést gyakorolták a váci tűzoltók

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Február 28-án jégről mentési gyakorlatot tartottak a váci hivatásos tűzoltók Vácon, a Ligeti tónál. A tartós hideg kedvezett a gyakorlat megtartásának, hiszen a beavatkozó állomány életszerű körülmények között, a valóságnak megfelelően hajthatta végre a feladatokat.

A mentés során a rendelkezésre álló tűzoltó szakfelszereléseket alkalmazva a készenléti állomány különböző személymentési formákat alkalmazott, melynek során megtapasztalhatták az ilyen jellegű feladatok végrehajtási nehézségeit, valamint elsajátíthatták a leghatékonyabb mentési módszereket.

A gyakorlatnak éppen aktualitása van – nem csak a téli évszak miatt – hiszen a hétvégén ismét felmelegedés volt. Köztudott, a hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakarók tulajdonságait, ezáltal azok veszélyessé, kiismerhetetlenné válhatnak.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 12 cm-t.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni:
– éjszaka, korlátozott látási viszonyok között,
– járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
– kikötők és veszteglőhelyek területén,
– folyókon.

Folyóvizeken jellemző a befagyás folyamatában, hogy a már beállt jégmezőre újabb és újabb táblák torlódnak, rakódnak, ezek nem biztonságosak, a rajtuk való közlekedés életveszélyes és tilos!
A folyó vízszintváltozásai jégmozgást idéznek elő, apadás következtében a látszólag még szilárd jég állapota megváltozik, beroppanása várható.

Több napos melegebb idő hatására a felület mosódik, a jég vastagsága csökken, szilárdsága romlik, ezért a rajta való közlekedés, sportolás, tartózkodás veszélyes. Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes. (fotó: PMKI Vác HTP) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments