Egy hétre Vác lesz Európa régizenei központja

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ A régizene a június 30. és július 7. között zajló váci koncertsorozat központi fogalma – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a püspöki palotában tartottak. Magyarország legpatinásabb régizenei eseményét immár 34. alkalommal rendezik meg. Sopron és a fertődi Esterházy-kastély után, az idei a második alkalom az eseménysorozat történelmében, amikor Vác ad otthont a rendezvénynek – emelte ki Szamosi Szabolcs, a Filharmónia igazgatója.

A Váci Egyházmegye – akinek nevében Beer Miklós püspök köszöntötte a sajtó munkatársait – támogatásával egy igazán színvonalas koncertsorozat jöhetett létre. A város templomai, a püspöki palota termei intim, bensőséges hangulatot biztosítanak a koncerteknek, ami e zenei stílushoz elengedhetetlen. Idén a fesztivál egy budapesti helyszínnel is bővül, így teremtve még gazdagabb, városokon átívelő fesztivál-hangulatot az idei Régi Zenei Napoknak.

Központi Gyógyszertár Vác

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy erre a hétre Vác Duna-parti városa az európai régizene fővárosává változik. Az eseménysorozat nyitókoncertjén Baráth Emőke társaságában fellép a Vashegyi György által vezetett világhírű Orfeo Zenekar és Purcell kórus.

A fesztivál eseményeit nemzetközi kurzusok egészítik ki idén is, immár bővített repertoárral. A kurzusok központi témája idén J. S. Bach H-moll miséje lesz, amit a Capella Savaria és a Purcell kórus ad majd elő Alois Glaßner vezénylésével a rendezvénysorozat zárásaként, július 7-én, a váci székesegyházban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Kurzust tart a csodálatos énekhangjáról és technikájáról híres Baráth Emőke. A világhírű énekesnő tehetségének megmutatására évek óta várunk, hiszen a naptárja telítve van a világ leghíresebb koncerttermeibe szóló meghívásokkal, fellépésekkel. A régizenei karmesterkurzus vezetését – amely unikális a fesztivál kínálatában – idén Alois Glaßner, a régizene nemzetközileg elismert szakértője vállalta magára. Bernhard Forck a hegedű mesterfogásaival ismerteti meg a hallgatókat, Hannfried Lucke pedig a régizene szempontjából árnyalja a jövő orgonaművészeinek tudását. Hazánk legnevesebb régizenei együttesének vezetője, Vashegyi György pedig a kamarazene titkaiba vezeti be a hallgatókat.

Megismételhetetlen pillanatként a Régi Zenei Napok professzorai közös koncertet adnak július 3-án, 20 órakor, Budapesten, a Németajkú Református Egyházközség templomában. A kurzusok napijeggyel bárki számára látogathatóak.

A Régi Zenei Napok idei eseménysorozatában újdonságként ingyenes családi nap várja az érdeklődőket, Vácott, július 7-én 14 órától, ahol a legkisebbek is remekül érezhetik magukat. Izgalmas, zenés várostörténeti vetélkedővel, gyermekprogramokkal és játékos orgonabemutatóval találkozhatnak, ami remek szórakozást garantál az egész családnak.

A korábbi évekhez képest újdonságnak számít az orgonakurzus, aminek budapesti templom biztosítja majd a helyszínét.

A Filharmónia Magyarország az elmúlt években számos programmal gazdagította a város zenei palettáját. Vácott pezsgő, komplex zenei élet folyik, nem váratlan esemény tehát, hogy a váci bérletünk előadásainak számát bővítették a tavalyihoz képest. A programkínálat változatosságára nem lehet panasz: a Filharmónia Magyarország Nkft idei váci hangversenyein a helyi tehetségek mellett nemzetközi színvonalú zenészek is helyet kapnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

A Filharmónia Bérlet 2018/2019-es évadát szeptember 29-én, jubileumi hangversennyel, az idén 80 éves Vox Humana Énekkar és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar koncertjével kezdődik. Az est színvonalas lebonyolítása a Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíjas Zemlényi Eszter és Molnár Anna közreműködésével fog lezajlani – mondta Sándor Bence, az énekkar és a zenekar vezetője.

Október 30-án a világ zenei élvonalába tartozó Budapesti Fesztiválzenekar kamaraegyüttese lép fel Vácott. A zenekar két zenésze, Szitka Rudolf és Fejérvári Zsolt ezen az estén szólistaként fogják megmutatni tehetségüket Mozart, von Weber, Bottesini és Mendelssohn-Bartholdy-művek előadásában.
Karácsony ünnepére hangolódva december 15-én, a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és a Vox Humana Énekkar ad koncertet Sándor Bence vezényletével. Ezen az estén a hallgatóság válogatást hallhat Händel, Busto, Walters kompozícióiból, valamint a közismert magyar karácsonyi dallamokból. Ezeket a műveket Krisztus születésének motívuma kötik össze, örömteli előadásuk pedig mind a zenészek, mind a publikum számára felemelő élménynek ígérkezik.

A jövő év első koncertjén, január 26-án az országszerte ismert Boros Misi mutatja meg, hogy a Virtuózok című műsor megnyerése óta sem hagyta tehetségét elveszni. Hazánk egyik legfiatalabb művésze nemzetközi színvonalú műsorral kápráztatja el a jelenlévőket. Meglepetés műsoráról annyit elárulhatunk, hogy ezen az estén az ifjú zongorista, saját korosztályában lehetetlennek gondolt művet ad elő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Bérletüket a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar hangversenyével zárják április 13-án. Ezen az estén a zenekar művészeti vezetője, Sándor Bence vezényletével Dvorák Új világ szimfóniáját és von Weber: Oberon-nyitányát hallhatják az érdeklődők.

A Filharmónia felnőtt sorozatainak bérlettulajdonosai saját bérletük felmutatásával 20 százalék kedvezményre jogosultak a Filharmónia minden további felnőtt programjára az ország egész területén, koncertenként egy jegy erejéig.

Idén az OrgonaPont sorozat már tizenhét helyszínen van jelen az országban, Vác harmadszor vesz részt az eseményen. Augusztus 10-én a székesegyházban Szamosi Szabolcs orgonaművész és Sebestyén Márta hangversenyének lehet tanúja a közönség. A különleges koncertprogram keretében elhangzanak egyházi dallamok, népdalok, valamint kortárs hazai szerzők kompozíciói is.

Jegyek és bérletek válthatók Vácon a Madách Imre Művelődési Központban, a Tourinform irodában, és a www.jegymester.hu oldalon, valamint az ismert jegyirodákban. A váciak az itteni rendezvényekre féláron vásárolhatnak bérleteket. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments