Pénteken lakossági fórumot tartanak a kavicsbányatóról

Pénteken lakossági fórumra várják az érdeklődőket a művelődési központba, ahol lehetőség lesz a város déli területén lévő kavicsbánya ügyéről meghallgatni az illetékeseket és tisztázni néhány kérdést – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Kászonyi Károly (Jobbik) önkormányzati képviselő. Hozzátette: maga sem támogatja, hogy a kialakult élővilággal rendelkező kis tavat betontörmelékkel töltsék fel.

A képviselő azért tartotta időszerűnek a témát, mert elmondása szerint korábban többször is hiába kérte, hogy a testület tűzze napirendre a sok vitát kiváltó tervvel foglalkozó előterjesztését, soha nem kapta meg ehhez a kellő támogatást. Legutóbb azonban mégis napirendre került a kavicsbánya-ügy, amikor a telephelyengedélyért folyamodó cég ügyvédje a városvezetés meghívására tájékoztatást adott a képviselőknek.

Központi Gyógyszertár Vác

Kászonyi Károly szerint már az is furcsa, hogy a korábban a cementgyár birtokában lévő területet nem a város szerezte meg nagyon olcsón. Erre több éve lett volna, mert nagyon lassan haladt csak az ingatlan eladása. Időközben a tó környékén lakóövezet is kialakult, és a kavicsbányászat befejezése után az élővilág is birtokba vette a területet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A mostani tervek szerint a tulajdonos cég öt év alatt 700 ezer tonna betontörmelékkel töltené fel a medret. Bejelentésük szerint garancia van rá, hogy ezzel semmiféle környezetszennyezést nem okoznak. A feltöltés után pedig sor kerülne a rekultivációra, amellyel teljesen el lehetne tüntetni a tájsebet.

Kászonyi Károly a kavicsbányatóról

 

A tervek benyújtása után lakossági tiltakozásra az első fokú határozatban még környezetvédelmi okokra hivatkozva elutasították a cég kérését, ám másodfokon a Pest Megyei Kormányhivatal már megadta az engedélyt. A képviselő tájékoztatása szerint jelenleg a telephely-engedélyeztetés folyik, amelyben a végső szót a gödi jegyző mondhatja ki.

Korábban a területtel határos Sződliget önkormányzata is tiltakozott a feltöltés ellen. „Amennyiben ez az elképzelés megvalósulna, az a rosszemlékű Chinoin-természeti katasztrófához hasonlóan közvetlen kihatással lehet a talaj minőségére, veszélyeztetné a sződligeti kutak vizét, a környezetet, az ott kialakult gazdag növény- és állatvilágot. Nem beszélve arról, hogy településünk északi határától nem messze tulajdonképpen egy szemétlerakó valósulna meg” – írták állásfoglalásukban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Deákvár 125" Kiállítás megnyitó a Deákvári főtéren

A lakossági fórumra most pénteken 17 órakor kerül sor Vácott a művelődési központban. ♦

Kászonyi Károly a Váci Napló online-on:
» Kászonyi Károly: Ferjancsics László mondjon le
» Kászonyi Károly: a Mező utcai parkolási ügynek nincs vége
» Váci Jobbik: nincs számla, ezért legyen kedvezmény
» Jobbik értékelés: Vácott nőtt a párt támogatottsága

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments