Ismét a Gyadai réten jártak őszi kalandtúrán a váci ovisok szüleikkel

Hagyománnyá vált Vácott, hogy minden évben kalandtúrát rendeznek az óvodásoknak, ahol a szüleikkel együtt a Gyadai réten ismerkedhetnek meg a gyerekek az erdők, rétek, patakok élővilágával. Szeptember 22-én a szüleikkel együtt látogattak el az óvodások a rétre, ahol hat csoportot alkotva olyan kalandtúrán vettek részt, aminek állomáshelyeit végigjárva közelebb kerültek a természethez és megtanulhatták azt is, hogyan viselkedjünk a lassan elfeledett természetben, ahová szinte már csak hébe-hóba megyünk ki.

Azzal, hogy a szülőket is elhívták a szervezők, titokban az volt a céljuk, hogy ne csak a kicsiket csalják ki a természetbe, hanem szüleiket is visszacsábítsák, akik közül többen sokszor a plázákat választják inkább úti célul kikapcsolódásként, egybekötve a bevásárlással. Az állomásokon középiskolások öltöztek mesefigurának és interaktív módon mutatták be a gyerekeknek az erdő, a rét és a patak növény- és állatvilágát – tájékoztatta lapunkat a főszervező, Bíró György.

Megismerhették a hegyek kialakulását és a Naszály kincseit. Az állomások között Hajdú Sándor vezetésével a túravezetők kalauzolták a résztvevőket. Meséltek a gyerekeknek, mit kell tudniuk, ha útra kelnek (és persze, ők biztosították a csoportokat, nehogy eltévedjenek a nagy kerek erdőben). Találkozhattak a kukabanyával, aki megtanította nekik a szelektív hulladékgyűjtést és hogy nem szemetelünk az erdőben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

Mokánszky Éva katasztrófavédelmi szakember segítségével megtanulhatták, mit kell tenniük, ha társaikat baleset éri, vagy rosszul lesznek az erdőben, ahol csak magukra számíthatnak.

Mire végéhez közeledett a program, véget ért a meleg őszi idő is s elkezdett esni az eső. Az ázott-fázott ovisokat a szervezők meleg teával és ebéddel várták, s az állomáshelyek feladatait sikeresen teljesítő óvodások emlékérmet, és ajándékot is kaptak, aminek segítségével tovább folytathatják az erdők, mezők felfedezését.

A programon résztvevő közel 400 gyereket és felnőttet Steidl Levente önkormányzati képviselő köszöntötte, aki kislányával maga is végigjárta az állomáshelyeket. Köszönetet mondott azon gimnazistáknak – boronkays, madáchos és közgázos diákoknak -, akik ezt a délelőttöt az óvodások tanításával töltötték és azoknak a szervezőknek – Tanai Anna, Ruzsik Gabriella, Keszericze Kármen, Bíró György –, akik a város megbízásából ezt a programot kitalálták és megszervezték.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

És hogy a szervezők mit várnak a programtól? Talán hogy a következő hétvégeken, ha visszatér a jó idő, a szülők a gyerekek unszolására elindulnak ismét közösen felfedezni a természetet. (fotó: Pomaházi Roland) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments