Peukert Károly „rejtőzködő grafikái” az Arcus Galériában

„Rejtőzködő grafikák” a címe az Arcus Galéria és Könyvesbolt új kiállításának: a november végéig látogatható bemutatón Peukert Károly festőművész, grafikus gazdag hagyatékából látható egy válogatás, olyan művekből, amelyek eddig még nem kerültek a nagyközönség elé.

A megnyitón Dömény Csaba, a galéria könyvesbolt tulajdonos-vezetője köszöntőjében megjegyezte, hogy bár jobbára kortárs alkotók műveiből rendeznek bemutatókat, természetesen megtiszteltetésnek vették Peukert Károly korábban még ki nem állított műveinek kiállítási lehetőségét.

A falakra függesztett műveket és alkotójuk egész életművét Zomborka Márta művészettörténész méltatta, s elöljáróban kiemelte, hogy a leszármazottak híven gondozzák a művész hagyatékát.

– Peukert Károly alkotásai kapcsán a kritikai tanulmányokban talán az egyszerűség és a tisztaság méltatása a leggyakoribb jellemzés, de ugyanígy kiemelhetjük többek között az emberközelséget, a kimunkáltságot vagy épp a kísérletező hozzáállást – mondta a művészettörténész.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A kiállításnak apropót adhatott Peukert Károly születésének száztizenötödik, halálának negyvenötödik, emléktáblája avatásának huszonötödik évfordulója is, de életműve ismert vagy eddig még be nem mutatott darabjainak bemutatásához valójában nem kellenek jubileumok, hiszen – ahogy Zomborka Márta is megfogalmazta egy korabeli újságcikkre hivatkozva – „az utcáról utcára vándorló festő bácsi”, a Vác szerelmesévé vált alkotó tisztelete erősen élő hagyomány. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments