Abszurd vígjáték a Madách Imre Művelődési Központban

Április 11-én 19 órakor Bacsó Péter: A tanú című 1969-es kultikus filmje elevenedik meg a Művelődési Központ színpadán a Pannon Várszínház előadásában. A vígjátékot Hamvai Kornél álmodta színpadra, amely őrzi a film, alapvető szituációit, szállóigévé vált mondatait. Miért érdemes megnézni a darabot? Az előadásról beszélgettünk Vándorfi Lászlóval, a darab rendezőjével, a Pannon Várszínház alapítójával.

– Hogyan és mikor fogalmazódott meg, hogy színpadra állítsák ezt a történetet? Volt-e valamilyen apropója?

– A tanú ikonikus film a magyar filmtörténet megkerülhetetlen alkotása, legendás is, hisz 1969-es elkészülte után nem mutathatták be. 10 évig dobozban pihent. Az abszurd vígjáték tulajdonképpen történelmi szatíra, szállóigévé vált mondatokkal, poénokkal. Kiváló lehetőség társulatunk tagjainak remek alakításokra, egy szakmailag is kihívást jelentő előadás létrehozására. XX. századi történelmünk eszmei-politikai szempontból két nagy szélsőség között feszül. Népünk is megélte a jobboldali és baloldali diktatúrát, és bizonyos pontokon határozottan kifejezésre juttatta, hogy ezekből nem kér. A fasiszta és a kommunista diktatúra közül az utóbbiról szól az előadás, a hungarikumnak számító pesti humorral, a monarchiás és a két világháború közötti békeidőkben termett közép-európai abszurd szemlélettel. Ez a nézőpont lehetőséget kínál, hogy túllépjünk a traumán, nevetve szabaduljunk meg tőle.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nem jön A tanú Vácra, a jegyeket vissza lehet váltani

– Miben más ez az előadás, mint a film? Meséljen kérem kicsit magáról az előadásról! Miért érdemes megnéznie annak, aki látta a filmet és miért annak, aki nem?

– Az előadás hűen követi Bacsó Péter remek filmforgatókönyvének fordulatait. A színpadi változatot Hamvai Kornél készítette, avatott kézzel. Már csak a műfajváltás sajátosságai miatt is érdemes megnézni, nagyszerűek a színészi teljesítmények. Derűs katarzist ígérünk, néhol persze gyomor- vagy torokszorítással.

– Nemrég volt a premier a veszprémi Pannon Várszínházban, illetve azóta már több előadás is lement. Milyen visszhangja volt az előadásnak? Hogyan fogadta a közönség?

– Az előadást igen jól fogadta a veszprémi közönség, nemegyszer hangos tetszésnyilvánítással. Évadunk talán legjelentősebb vállalkozása, nagyszerű érzés, hogy a társulatnak és a közönségnek is örömet okoz. Szeretettel várjuk a váci publikumot egy jó színházi estére! (Kiss-Vas Gabriella) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!