Még bárki csatlakozhat a jövő heti szemétszedéshez

A Bagolybükk Környezet- és Természetvédő Egyesülettől kaptuk az alábbi írást, melyben arra buzdítanak, hogy minél többen vegyenek részt a jövő héten megrendezésre kerülő TeSzedd szemétszedési akcióban. Kigyűjtötték a váci helyszíneket is, azokat, ahol bárki csatlakozhat a programhoz.

Kedves Váciak! „Ismeritek a betört ablak elméletét?

Arról szól, hogyha egy városrészben van egy épület, ahol kitörik az ablak és senki sem javítja ki, akkor az arra járók azt gondolják, hogy senki sem törődik a házzal. Hamarosan újabb és újabb ablakot fognak kitörni, az elhanyagoltság érzése az épületről az utcára terjed, ezzel mintegy zöld utat adva annak, hogy ebben a városrészben mindent szabad.

Előbb vagy utóbb elszaporodik a szemét és ha az senkinek sem számít, akkor sanszos, hogy egyre nagyobb szeméthalmokat fognak a kocsikból az éj leple alatt letenni a közelben, nemsokára még autófeltörések is várhatóak…

A betört ablakhoz hasonló kisebb problémák, mint például az utcai szemét, az elhanyagolt zöldterületek, a graffiti így egy negatív spirált indíthatnak el, ha nem törődünk velük.

A jó hír viszont az, és ezt már több helyen letesztelték a világban, főleg egy-egy városrész bűnözési rátájának visszaszorításával kapcsolatban, hogy a folyamat pozitív fordítottja is működik. Az ember társas lény, engedelmeskedik a körülötte lévő csoport normáinak. Ha elkezdünk törődni a körülöttünk lévő hellyel, az utcáinkkal, közterületeinkkel, akkor tudat alatt azt az üzenetet küldjük, hogy ez a mi helyünk, amit teszel, az itt SZÁMÍT. A kezdeti kis apró problémák kijavításával elindulhat a pozitív spirál: a megújulás, megszépülés is.” (forrás: Zuglói Kenyérközösség)

Így gondoljuk ezt mi, azok a civilek is, akik Vácon szervezünk különböző városszépítő akciókat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Kezdjünk el törődni a körülöttünk lévő hellyel! Gondoskodjunk a környezetünk szépségéről, tisztaságáról, rendezettségéről a négy falon kívül is!

Az országos TeSzedd akcióhoz csatlakozva március 20-23. között Vác területén belül több helyszínen is lesz közösségi szemétszedés.

A találkozási pontokat itt tudjátok megkeresni, ha a térkép alatti üres mezőbe beírjátok Vác nevét:

http://szelektalok.hu/teszedd/#hol-szedjem

Nyílt találkozási pontok, ahová csatlakozhattok:

Március 20. (szerda):

2600 Vác, Vác-Sződliget közti autós leálló a vízműnél, Vác után, Csuka u. magassága, a Duna felőli oldalon –  2019-03-20 09:30 óra

2600 Vác, Radnóti út 7. – 2019-03-20 14 óra

Március 22. (péntek):

2600 Vác, Vác, Külső Rádi út 25. PMKH MEFF – 2019-03-22 10 óra

2600 Vác, Széchényi István utca 42. – 2019-03-22 14 óra

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Március 23. (szombat):

2600 Vác, Argenti Döme tér – 2019-03-23 10 óra

2600 Vác, Vác-Sződliget közti autós leálló a vízműnél, Vác után, Csuka u. magassága, a Duna felőli oldalon – 2019-03-23 10 óra

A TeSzedd akció utáni hétvégéken a deákvári gyűjtögetés is folytatódik, figyeljétek az eseményeket! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!