Vác: drágábbak a házak, olcsóbbak lettek a lakások

2018-ban jelentős emelkedés történt a hazai ingatlanok áraiban, s a növekedésnek továbbra sincs vége, ugyanis 2019 első hónapjában is élénknek mondható a lakáspiac Magyarországon. Az országon belül a legmagasabb árakkal még mindig a fővárosban találkozhatunk, melyet a vidéki nagyvárosok és községek követnek.

A Dunakanyar régiójának vizsgált városai közül a legnagyobb mértékben, 17 %-kal, Fóton drágultak a családi házak egyetlen hónap alatt. Itt tavaly decemberben még egy négyzetméter átlagosan 350 ezer forintba került, ez idén januárra 411 ezer forintra emelkedett. Szintén kétjegyű számmal, 12 %-kal növekedtek a dunakeszi családi házak átlagos négyzetméter árai. A vizsgálatunk alá vett városok közül a legmagasabb áron, méghozzá átlagosan 483 ezer Ft/m²-ért itt lehetett házhoz jutni idén januárban.

Kisebb mértékben, de ugyancsak áremelkedésen mentek keresztül a váci, szentendrei és sződligeti családi házak is. Közülük Vácon az eladó házak átlagos négyzetméter árai mindössze 2,7 %-kal növekedtek a tavalyi év decemberéről idén januárra. Az általunk felsorolt települések közül pedig egyedül a Göd városában található családi házak átlagárai mutatnak némi visszaesést. Itt egy hónap alatt átlagosan csaknem 30 ezer forinttal csökkentek a négyzetméterárak a családi házak esetében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A vizsgálatunkba vont városok közül a dunakeszi téglalakások átlagárai jelentősen, 80 ezer forinttal ugrottak meg négyzetméterenként decemberről januárra, mely százalékosan kifejezve 15 %-ot jelent. Némi emelkedést mutatnak a téglalakások átlagos négyzetméter árai Fóton is. Itt tavaly decemberben átlagosan 541 ezer forintért lehetett hozzájutni egy téglaépítésű lakás egyetlen négyzetméteréhez, mely összeg idén decemberre átlagosan 542 ezer forintra növekedett.

A Dunakanyar régiójának városait tekintve pedig az eddigiekkel ellentétben egy hónap alatt éppen hogy csökkentek a lakáspiaci árak. Vácon átlagosan 15 ezer forinttal, Gödön pedig 30 ezer forinttal olcsóbban kínálták a téglalakások egy négyzetméterét 2018 decembere és 2019 januárja között.

2018-ban több mint 3000 darab, nem mezőgazdasági ingatlant vásároltak külföldi állampolgárok Magyarországon. A legnagyobb számban Budapesten szereztek ingatlanokat, de nagy volt a kereslet Pest, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében is. A külföldiek tulajdonába elsősorban lakóházak és lakások kerültek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét örökbefogadó és sétáltató nap szombaton a Zöld menedék telephelyein

A külföldiek állampolgárságát tekintve pedig a legtöbben a kínaiak vásároltak, méghozzá 1610 magyar ingatlant, a második helyen az egyéb állampolgárságúak (uniós állampolgárok és főként osztrákok) állnak 700 ingatlannal, őket pedig az izraeliek és oroszok követik több mint 300 ingatlan megvásárlásával. Ezen kívül még szép számmal szereztek ingatlanokat hazánkban az ukránok, amerikaiak és a törökök is. (képünkön: a családi házak átlagárai a Dunakanyarban)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!