Anna Delvey, aki megtévesztette a művészvilágot

Talán sokakban felmerül a kérdés, ki az az Anna Delvey? A művészvilág elit köreibe nem könnyű a bejutás, de utána jön csak a neheze, bent is kell maradni. Anna Delveynek legalább az egyik sikerült, bár a szabadságával fizetett érte. Manhattan legfelsőbb bírósága május 9-én határozott Anna Delvey ügyében, aki megtévesztette a művészvilág leggazdagabb embereit.

A hölgy orosz örökösnőnek adta ki magát, eredeti neve Anna Sorokin. Mivel az életet imádta habzsolni, azonban pénze nem tellett a hóbortjaira, hatalmas banki kölcsönt vett fel, valamint kétes ügyletekre vett rá gazdag embereket.

Anna Delvey a művészetben látta meg a pénzt, és jó ízlésének, valamint agyafúrtságának köszönhetően luxushotelekben lakott és drága éttermekben költötte mások pénzét. Elképzelt életében óriási művészeti projectek megvalósulásáról álmodott, amelyektől valószínűleg sok pénzt is várt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Érdi kiállítás a váci Hincz-gyűjtemény kincseiből

Delvey áldozatai között szerepel Aby Rosen iparmágnás és Gabriel Andres Calatrava építész is. Utóbbit meggyőzte egy 40 millió dolláros klub kivitelezésével, amiben forgó kiállításokat tervezett.

Azonban Delvey soha nem lehet tanúja a manhattani vagy bármelyik amerikai művészvilágnak. A banki kölcsönt, amelyet felvett (100.000 dollár), nem tudta visszafizetni, ezért egy másik banktól felvett 25 millió dollárt.

Azonban Delvey kisasszony ahelyett, hogy fedezte volna az új kölcsönből a lejártat, még többet költekezett. Természetesen egy idő után kifutott a pénzből, a hotelekből kirúgták. Végül letartóztatták, miután visszautasított egy 200 dolláros éttermi számlát.

Hihetetlen, de a tárgyalásokon, ahelyett, hogy figyelt volna, azzal volt elfoglalva, hogy stílusosan jelenjen meg. Büntetése 4 évtől akár 12 évig is terjedhet. Ha kiszabadul, Oroszországba deportálják. A tárgyalás végén Delvey bocsánatot kért tettéért. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!