Deák Bill Gyula: szeretem a várost, jó közönsége van

Deák Bill Gyula, az egyik leghitelesebbnek tartott énekes a magyar rockiparban. A nyolcvanas években a Hobo Blues Band együttesben lett ismert, a magyar blues-bandát a két merőben eltérő, de egyaránt karakteres figura, Hobo és Bill arca és hangja tette sikeressé a fiatalok körében. Közben rockoperákban énekelt, majd a Hobo által írt első szólólemez után nem sokkal önálló útra lépett és a Deák Bill Blues Band-del folytatta tovább. Hamarosan ő is fellép a Váci Világi Vigalmon.

– A bluest sokan életérzésnek tartják, mit jelent Önnek a blues?

– A blues valóban egy életérzés, egy életstílus. Nekem a blues a teljes életemet jelenti, ezt csinálom már 50 éve.

– A dalok szövegét nem Ön írja, az ember mégis úgy érzi, hogy teljes mértékben Billről szólnak, mi a titka ennek a hitelességnek?

– Szerencsém van, mert nagyon jó szövegírók írják a szövegeimet. A titkom pedig az, hogy én sosem adtam el magam. Nincs sok ember, aki nem adta el magát a pénzért. Nem mentem el például az X-faktorba (pedig kétszer is hívtak) vagy a Hal a tortánba vagy bármilyen vetélkedőbe. Nem vállalok el olyan dolgokat, amikkel megtagadnám az én életemet, és azt, amit képviselek. Nem akarok olyanokban részt venni, amivel nem tudok azonosulni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

– Gyermekkorában a tragédiák sem kerülték el, ezek mennyiben járultak hozzá blues-os lelkivilágához?

– Nagymértékben hozzájárultak. Ott kezdődött el a blues-os lelkivilág, hogy hatan laktunk egy ötször ötméteres szobába, konyha sem volt, a vécé pedig ott volt a folyosó végén. Aki nem élt meg nehéz éveket, és nem kapott ilyen pofokat az élettől, az azt sem tudhatja, hogy mi az a blues.

–  A klasszikus sztorit, miszerint Deák Bill Gyula a legfeketébb hangú fehér énekes, nem lehet elégszer hallani, hogy is volt az Chuck Berry történet?

– Mikor vendégek voltunk az Old Boys-nál, akkor Chuck Berry jött és nem látta, hogy éppen ki van a színpadon, és azt mondta, hogy most biztosan egy fekete ember énekel, de mondták neki, hogy nem, ő egy magyar ember. Erre mondta, hogy ő még egy ilyen fekete hangú fehér embert sosem hallott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Manapság a zenei fesztiválokon már több generáció is együtt várja, hogy legyen Deák Bill koncert, Ön szerint minek köszönhető ez a korosztályokon átívelő szeretet?

– Az nagy dolog: ez bizonyítja azt, hogy szeretnek az emberek. Én is szeretem és tisztelem a közönségemet, senki nem tiszteli úgy meg a közönségét, mint én.

Tavaly volt a 70 éves jubileumi nagykoncertje, mit tart legfontosabbnak az életművében?

– Azt, hogy most 70 éves koromban is tele volt a Papp László Sportaréna, és az emberek szeretete számomra a legfontosabb, az visz engem előre az életben.

 – Az elmúlt években többször fellépett Vácon, sikerült valamennyire megismernie, esetleg megszeretnie a várost?

Igen, szeretem a várost, nagyon jó közönsége van. Továbbá több barátom is van ott, akikkel már játszottam együtt: Hirleman Berci, aki a Bikiniben és az Edda Művekben is dobolt, valamint Retzler Péter is fellépett már velem, volt, hogy nálam billentyűzött. Tehát nagyon szeretek ott zenélni.♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!