Megyei viszonylatban kedvezőek Vác ingatlanárai

Éves szinten is sokat drágultak a váci ingatlanok négyzetméter árai, de még így sem számítanak magasnak a Pest megyei piacon. Idén júniusban az egyes ingatlan típusok esetében Budaörsön, Szentendrén, Dunakeszin, Érden és Gödöllőn is többe került – az átlagárakat tekintve – egy négyzetméter, mint Vácon.

Vácon a családi házakat nézve történt a legkisebb, 17 százalékos drágulás a vizsgálatunk alá vont időszakban. Míg 2018 júniusában a váci családi házak egyetlen négyzetméterének kínálati ára átlagosan 290 ezer Ft/m² volt, addig 2019 júniusában már 340 ezer Ft/m²-be került.

Az egyes ingatlantípusok közül az elmúlt évben, a legnagyobb mértékben a panellakások átlagárai duzzadtak meg, méghozzá 40 százalékkal. Ez négyzetméter árakban kifejezve azt jelenti, hogy egy négyzetméter átlagosan 120 ezer forinttal került többe az idei év júniusi hónapjában, mint tavaly júniusban.

A váci téglalakások átlagárai egy év leforgása alatt pedig 390 ezer Ft/m²-ről 510 ezer Ft/m²-re növekedtek. Az emelkedés azonban nem volt töretlen, az elmúlt egy évben többször is, ugyan kis mértékben, de visszaestek az árak. Ennek ellenére az általunk vizsgált időszakban átlagosan 30 százalékos emelés történt a téglalakások áraiban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Vác helyzete a megyei ingatlanpiacon

A vizsgált Pest megyei települések közül az árakat tekintve első helyen a budaörsi ingatlanok állnak. Itt a családi házak négyzetméter ára átlagosan 540 ezer forint, a panellakásoké 670 ezer forint, a téglalakásoké pedig 700 ezer forint volt. Budaörshöz képest Szentendre ingatlanainak kínálati árai sem maradtak le nagyon. Egy szentendrei családi ház egy négyzetmétere 480 ezer forintba, a panellakásoké 610 ezer forintba, a téglalakásoké 660 ezer forintba került az idei év júniusi hónapjában.

Magas négyzetméter árak jellemzik a dunakeszi ingatlanpiacot is. Itt a családi házak jelenlegi átlagára csaknem 500 ezer Ft/m², a téglalakásoké pedig 630 ezer Ft/m² volt. Ehhez képest az érdi családi házakhoz már jóval olcsóbban, 380 ezer Ft/m²-es átlagáron lehetett hozzájutni. Mindemellett idén júniusban az Érden eladásra kínált lakások ára is kedvezőbb volt megyei viszonylatban, mivel a téglalakások átlagára 560 ezer Ft/m², a panellakásoké pedig 500 ezer Ft/m² körül alakult.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Föld napi váci rendezvények – Kerékpáros felvonulás és Naszály túra

A vizsgált települések közül a sereghajtó a családi házakat és a téglalakásokat nézve Vác és Gödöllő városa. A családi házak egy négyzetmétere Gödöllőn 360 ezer Ft/m²-be, Vácon 340 ezer Ft/m²-be került, a téglalakások átlagára pedig Gödöllőn 410 ezer Ft/m², míg Vácon 510 ezer Ft/m² volt. A panellakásokra fókuszálva Gödöllő 480 ezer Ft/m²-es átlagára már-már közelít a középmezőny szereplőihez, mellyel szemben Vác 430 ezer Ft/m²-es értéke a legalacsonyabb a vizsgált városok panellakásai között.

Nem csoda, hogy ilyen magasak az árak Pest megyében

Magyarország 10 leggazdagabb járása közül 5 Pest megyében található. Az élen járó budakeszi járásban az egy lakosra eső összes nettó jövedelem 1.478.474 Ft évente. Az ezt követő dunakeszi járásában is magas összeg, évi 1.404.762 Ft jut egy lakosra. Az érdi járásban az egy lakosra eső összes nettó jövedelem 1.272.052 Ft/év/fő, mely 6. helyre elegendő. A pilisvörösvári járásban ez 1.266.208 Ft/év/fő, a gödöllői járásban pedig 1.259.128 Ft/év/fő, mellyel a 7. és 8. helyet foglalják el a leggazdagabb járások rangsorában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Míg a luxustelepüléseken élő jómódú magyarok dőzsölnek, addig a szegényebb észak-alföldi régióban fejenként mindössze évi 881 ezer forintból kell boldogulniuk az embereknek. A társadalmi csoportok erőteljes differenciáltságát egyre aggasztóbbnak tartják, ugyanis miközben a középosztály aránya évek óta csökken, addig a felső és felső-közép, illetve az alsó jövedelmi rétegek súlya növekszik a népességen belül. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!