Immár új világ tárul ki a magyar horgászok előtt

Egy jogszabályi változtatás eredményeként a korábbinál lényegesen több forrás fordítható Magyarországon január elsejétől a sporthorgászatra, ezt a többletpénzt pedig 21 kiemelt területre fordítják – mondta az InfoRádiónak a Magyar Országos Horgász Szövetség (MAHOSZ) elnökhelyettese.

2019. január 1-jétől valamennyi állami horgászokmány értékesítési bevétele közvetlenül a MAHOSZ-hoz került, az ő bevételét képezi – ismertette Dérer István az InfoRádióban. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy – a korábbi évek megindult támogatási folyamatait erősítve -, az évi 200 millió forintos állami támogatás után a bevételük egymilliárd forintra növekszik. Ezt 21 nevesített közfeladatra kell fordítania a szövetségnek, illetve az Országos Horgászszervezeti Központnak, döntően az állami vizeken, tette hozzá az elnökhelyettes.

A fontosabb feladatok között szerepel, ahogyan minden sport és rekreációs tevékenység esetében, az utánpótlásnevelés, az oktatás és szemléletformálás, valamint a horgászsport és a több mint kétezer versenyző támogatása, hiszen „a világ egyik legjobb eredményeivel rendelkező horgászsportnemzete a magyar”, emelte ki az elnökhelyettes.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

A halőrzés és halőri eszközfejlesztés szintén egy jelentős terület Magyarországon, több mint 650 hivatásos őrködik a magyar természetes és egyéb horgászvizek fölött, akinek szintén segítséget nyújtanak. „Ami teljesen új viszont, az a vízparti rendezettséget, jó vízi ökológiai állapotot biztosító eszközök – fűnyíró traktor, levegőztető berendezés stb. – beszerzésének az elősegítse”, jegyezte meg Dérer István.

A MAHOSZ továbbá a horgászinformatikát és horgászokmányok digitalizációját is „gőzerővel támogatja”, valamint a MAHOP európai uniós forrásai kapcsán megkezdték a természetes vízi élőhelyek fejlesztését, ami egy „végtelen történet, mivel gyönyörű eredményeket lehet elérni, csak hatalmas befektetéseket jelentenek”, fogalmazott Dérer István. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!