Konyhafejlesztés indul Vácott kormányzati támogatással

Újabb 68 településen kezdődhetnek a gyermekétkeztetés feltételeit javító konyhafejlesztések összesen kétmilliárd forintos kormányzati támogatással – tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-t. A listán szerepel Vác is, amely 25 millió forintot kap, ebből 21 milliót konyhaépítésre, a többit pedig eszközök beszerzésére lehet költeni.

A pénzügyminiszter kiemelte: a 2015-ben indult pályázatnak köszönhetően így eddig már több mint 550 településen mintegy 14 milliárd forintból újulhatnak meg gyermekétkeztetést szolgáló konyhák és étkezőhelyiségek.

A költségvetés évről évre növekvő forrást biztosít a gyermeknevelés támogatására – mondta el Varga Mihály, kiemelve: az ingyenes és kedvezményes étkeztetésnek köszönhetően ma már minden gyerek – akár a szünidőben is – meleg ételhez juthat. Erre a célra jövőre több mint 82 milliárd forint áll majd rendelkezésre, amely 50 milliárd forintos növekedést jelent 2010-hez képest – tette hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Friss: dr. Bóth János kilépett a szocialista pártból

Ezzel párhuzamosan országszerte újulnak meg vagy épülnek a gyermekétkeztetéshez szükséges konyhák, étkezők és kiszolgálóhelyiségek is. A pályázat révén az önkormányzatok kifejezetten hazai költségvetési forrásból részesülhetnek támogatásban korszerűbb, a környezetvédelmi és energetikai, valamint élelmiszerbiztonsági szempontoknak megfelelő infrastruktúra kialakításához – jelezte Varga Mihály. Emlékeztetett, az idén tavasszal közzétett felhívással akár 40 millió forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhettek a települések.

A Vácot érintő döntéssel kapcsolatban Rétvári Bence országgyűlési képviselő, az EMMI politikai államtitkára egy rövid bejegyzést tett közzé a közösségi oldalon. “Vácon is a gyermek az első. A kormány 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad konyhafelújításra. Így új eszközökkel, jobb körülmények között főzhetnek a váci óvodásokra és iskolásokra, finomabb és egészségesebb ételek kerülhetnek az asztalra, ráadásul a felújítással a fenntartási kiadások is csökkennek” – írta. ♦

DÍSZGALAMBKIÁLLÍTÁS
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!