M. Kiss Sándor 1956-ról: „világtörténelmi esemény”

Az 1956-os forradalom és szabadságharc új perspektívát nyitott a magyarságnak, méltó, hogy az utókor ne feledje a hősök áldozatvállalását, ami előtt a szabad világ is csodálattal adózott annak idején – fogalmazódott meg a nemzeti ünnep váci megemlékezésén, melynek ezúttal is a Bartók-Pikéthy zeneiskola adott helyet.

A püspöki székhelyen a nemzeti ünnep előestéjén hagyományosan ünnepi orgonahangversenynek ad helyet a székesegyház, az idei már a tizedik ilyen alkalom volt, a hősök, mártírok előtti tiszteletadás mellett egyúttal Liszt Ferenc születésnapjáról is megemlékezve. Ezúttal Bednarik Anasztázia és Csanádi László orgonaművész szólaltatta meg a hangszert, J. S. Bach és Liszt több szerzeménye mellett F. Peeters egy kompozíciója is felcsendült a rendkívül változatos, elmélyülésre indító műsorban – tudósít az önkormányzati honlap.

A szerzeményeket a jelenlévők figyelmébe ajánló Varga László atya, a székesegyház karnagya elöljáróban kiemelte: újra és újra meg kell erősödnünk az Isten és a haza iránti szeretetben, aminek kapcsán nemzeti ünnepeink nagyon fontos, figyelmeztető dátumok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Másnap, az évek óta hagyományos rend szerint megtartott október 23-i emlékezéssorozat keretében a börtönnél lévő ’56-os emlékműnél Sárosi Gyula, a Magyar Politikai Elítéltek Közössége ügyvezető tanácsának tagja, dr. Kristóf Béla egykori polgármester emléktáblájánál Moys Csaba, a társszervező Váci Reménység Egyesület tiszteletbeli elnöke, Pap Béla mártír sorsú református lelkész mementójánál Borsi Attila, a Vác-Felsővárosi Református egyházközség lelkésze, a megtorlás idején több évre bebörtönzött Komáromi Kornélia emléktáblájánál Bea Csaba, a Váci Madách Imre Gimnázium történelemtanára, a hősi halált halt Kovács Ottóénál Borus Eszter, a Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola magyar-történelem szakos tanára, dr. Brusznyai Árpád és dr. Rusvay Tibor tanár mementóinál Somorjai Gábor egykori tanítvány, Pétery József meghurcolt megyéspüspök emléktáblájánál pedig Marton Zsolt, az egyházmegye nemrég szolgálatra szentelt új főpásztora mondott kegyeleti beszédet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Este, az ünnepi műsor keretében ezúttal M. Kiss Sándor történész volt a szónok. „Azt gondolom, senki számára sem vitás, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc világtörténelmet alakító esemény volt. Annak idején álmélkodva figyelte a földkerekség a pesti srácok, munkások, egyetemisták, férfiak és nők küzdelmét. Árulkodó, hogy a szabad világ egyik legjelentősebb lapja, a Time magazin 1957-ben a magyar szabadságharcost tüntette fel címlapján az év embereként” – emlékeztetett a neves történész, érzékeltetve, hogyan viszonyult a demokratikus nemzetközi közvélemény a hazánkban történtekre.

Hozzátette: aligha kérdéses, hogy a forradalom és szabadságharc kitörésének oka a diktatúra minden társadalmi rétegét érintő, válogatás nélküli tobzódásának megelégelése volt. „A neves hősök és mártírok, az egyszerű, névtelen forradalmárok elementáris erejű szabadságvágya és diktatúraellenessége új perspektívát nyitott a magyarságnak, megérdemlik, hogy szeressük őket és ne feledjük, mit köszönhetünk nekik” – zárta szavait a szónok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Az ünnepi beszédet követő rendkívül színvonalas műsorban közreműködtek: Czakó Ádám színművész, illetve – Sándor Bence karnagy vezényletével – a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, Cs. Nagy Ildikó zongoraművész és Scheuring Kata fuvolaművész.

Az eseményen Matkovich Ilona polgármesterrel az élen az új képviselőtestület számos tagja is jelen volt a különböző intézmények, szervezetek képviselői, egyházi vezetők és az érdeklődő állampolgárok mellett. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!