A huszonkettedik szlovák karácsony

„Advent felkészít karácsonyra az Isten testet öltésének ünnepére. Felkészít, ráhangol. Advent emlékeztet: Isten fia, Jézus Krisztus megígérte, hogy visszajön.” A huszonkettedik szlovák karácsonyon – melyen a főszereplő a dubnicai Kolíska együttes volt – december 14-ének délutánján a művelődési központ színháztermében a Váci Szlovák Önkormányzat elnöke, dr. Alt Gyula szlovák, majd magyar nyelven köszöntötte a megjelenteket, a meghívott vendégeket.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az évek során milyen népszerű lett ez a rendezvény, amelyen első alkalommal még csak 22-23, azután 45 érdeklődő volt, mára már mintegy 400-an is eljönnek e meghitt hangulatú ünnepségre. A vendégek közt ott volt szlovák testvérvárosunk Dubnica nad Váhom (Vágtölgyes) új polgármestere Peter Wolf, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke Szabó Mónika, Vác város alpolgármestere Inotay Gergely és Meláth Attila, a Váci Baptista Gyülekezet lelkésze.

Az elnök röviden beszámolt a szlovák önkormányzat munkájáról. Elmondta, nagyon sok rendezvényt tartottak az elmúlt időszakban, kiállításokat, hangversenyeket szerveztek, nagyon népszerű városunkban a szlovák oktatás, amelyre tavaly 34-en, idén pedig több mint 20-an jelentkeztek. Örömmel nyugtázta, hogy egyre inkább szélesednek a kapcsolataik, főleg a nemzetközi, a testvérvárosokkal való együttműködés és bízik benne, hogy most a városban megválasztott új önkormányzattal is az együttműködésük folytatódik és szélesedik. Nemcsak a kultúra városa, a sport városa, hanem a nemzetiségek városa is Vác, hiszen már hat nemzetiség működik Vác városában – hallottuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

– Örülök annak is, hogy értékelik a munkánkat, ezt az a tény is bizonyítja, hogy önkormányzatunk tagja, Menczer Sándorné Pro Urbe kitüntetésben részesült. Szeretnénk, ha a most megválasztott új önkormányzatunk tagjai, szimpatizánsaink – akik nagyon sokan vannak -, továbbra is támogatnák munkánkat, szeretnénk szélesíteni az együttműködésünket a civil szervezetekkel és szeretném azt, hogy egyre inkább ebben a városban ne a pártoskodás, hanem összefogás legyen, együtt, egymásért, a városért tegyenek. Bízom benne, hogy nem pártoskodási viták lesznek itt, hanem tényleg mindenki felemelt fővel megtesz mindent, hogy ez a város még szebb, még vonzóbb legyen, mint ahogy eddig volt – mondta dr. Alt Gyula – majd köszöntötte és bemutatta a Kolíska együttest. Mint megtudtuk: Dubnicán négy táncegyüttes működik, a fellépő Kolíska (jelentése bölcső) együttesben a legkisebbek táncolnak. Képletesen szólva a bölcsőtől a koporsóig működik ez a folklór együttes – tudtuk meg -, amelynek egyik csoportja a világhírű Vrsatec együttes.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Kellemes estet, sok erőt, egészséges, kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánt a közönségnek Peter Wolf, Dubnica polgármestere, aki először magyarul köszöntötte a megjelenteket.

Meláth Attila lelkész viszont szlovákul köszönt és röviden beszélt az adventről. „Advent felkészít karácsonyra az Isten testet öltésének ünnepére. Felkészít, ráhangol. Advent emlékeztet: Isten fia, Jézus Krisztus megígérte, hogy visszajön.”

Az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásakor Szabó Mónika, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke szlovákul mondott ünnepi szavai után Inotay Gergely alpolgármester kívánt jó szórakozást a közönségnek.

– Az adventi, karácsony előtti várakozásba pedig jó készülődést a testnek, a léleknek, elsősorban a léleknek és én nagyon bízom abban, hogy a ma esti műsorprogram például ezt a lelki erősödést, fejlődést fogja erősíteni – hallottuk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

A fiatalokból álló táncegyüttes magas színvonalú műsorának zárásaként – a hagyományokhoz híven – szlovákul csendült fel a népszerű karácsonyi ének, a Csendes éj.

Peter Wolf Dubnica polgármestere a városunkban tett látogatása utáni nap a váci tapasztalatairól és A Kolíska együttes fellépésről a https://www.facebook.com/primator.dubnica/ oldalán a következőket írta: „Leveszem a kalapomat az Kolíska tagok tegnapi előadása előtt, Vácon. Ebben a városban a szlovák közösség viszonylag nagy képviselettel rendelkezik, de nemcsak a szlovák, hanem különösen a magyar nézőt is kellemesen meglepte az igazán magas színvonalú teljesítmény. Örülök, hogy lehetőségem volt személyesen biztatni a táncosokat, és megköszönni nekik, hogy városunkat ilyen jó színben mutatják be a határokon túl. Látogatásom alkalmával megragadtam a lehetőséget, hogy találkozzunk partnervárosunk, Vác új polgármesterével, aki Matkovich Ilona lett.” (Fischer Erzsébet, Fotók: Menczer Péter)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!