Mi Hazánk Mozgalom: áfamentes tűzifa, városi ügyek

Hétfőn a városháza előtt megtartott sajtótájékoztatóján Apáti István országgyűlési képviselő elmondta, hogy megszüntetné a tűzifa áruforgalmi adóját a Mi Hazánk Mozgalom, erre adott be javaslatot a képviselőcsoport az országgyűlésben. Apáti István szerint az áfamentes tűzifa húsz százalékkal lehetne olcsóbb, így a számlamentes vásárlás is értelmét veszítené, másrészt a fával fűtők esetében is érvényesülne a rezsicsökkentés. Szóba kerültek fontos városi témák is.

Sipos Richárd, a Mi Hazánk Pest megyei elnöke ismertette a mozgalom álláspontját a tervezett váci sportcsarnok és rendezvénycentrum, valamint a Váci Dunakanyar Színház ügye kapcsán: szerintük a „város új balliberális polgármestere” háborút indított a magyar sport és a magyar kultúra ellen is. Indoklásában elmondta, hogy felelőtlen döntés élből visszautasítani egy 5 milliárd forintos célzott kormányzati támogatást, miközben a város éves költségvetése 6 milliárd forint.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

„A polgármester a saját maga által közzétett Facebook-bejegyzésében írja le, hogy nem készült fenntarthatósági hatástanulmány a megépítendő rendezvénycsarnok üzemeltetésével kapcsolatban, ennek ellenére a képviselő-testület megerősítő szavazásával együtt azzal az indokkal utasította el a kormányzati 5 milliárd forintos támogatást, hogy a beruházás a város költségvetéséből nem fenntartható. A váci polgárok széleskörű megkérdezése elengedhetetlen lett volna egy ilyen súlyú döntés meghozatalához” – fogalmazott a megyei elnök.

Az utóbbi években bekövetkezett árszínvonal-emelkedés az építőiparban kétségtelen tény, azonban a városvezetésnek lehetősége lett volna tárgyalásokat kezdeményezni egy kisebb volumenű beruházás megvalósításáról, ez azonban szintén elmaradt. „Borítékolható, hogy az 5 milliárdos sport- és infrastruktúrafejlesztést célzó támogatást a kormány nem fogja más típusú fejlesztésekre fordítani a városban, így felszólítjuk Matkovich Ilona polgármestert, hogy haladéktalanul kezdeményezze az illetékeseknél a támogatás újratárgyalását” – hangzott el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A magyar kultúra elleni harc jegyében a balliberális polgármester vasárnapi Facebook-bejegyzésében egyértelműsítette, hogy a jövő évben az önkormányzat jelentős támogatás-megvonással sújtja az egész környék kulturális életét az utóbbi időszakban felpezsdítő, telt házas előadásokat tartó Váci Dunakanyar Színház működését. „Felháborítónak tartjuk, hogy az új városvezetés élből a színház ellehetetlenítését választja ahelyett, hogy felgöngyölítené és elszámoltatás alá vonná a színházat üzemeltető cég szerződéskötései kapcsán felmerült visszásságokat” – mondta Sipos Richárd a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közlemény szerint.

Mint korábban megírtuk, a városvezetés jelezte: a város örökölt nehéz pénzügyi helyzete miatt nem tudja biztosítani 2020-ban a színház számára az idei 40 milliós támogatást, de ez nem azt jelenti, hogy nem lenne szükség a színházra. A szerdai testületi ülésen pedig – mintegy 80 perces vita után – Kászonyi Károly (Jobbik) javaslata alapján kompromisszum született abban, hogy milyen formában kezdeményeznek újabb, a Matkovich Ilona által eddig megszervezetten túli egyeztetéseket az illetékesekkel a multifunkcionális csarnok lemondása miatti forrásátcsoportosítás lehetőségeiről. (képünkön: Sipos Richárd)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!