Akinek vannak pillanatai, amikor legyőzi az időt

Egy érdekes könyvbemutatóra kerül sor holnap, csütörtökön este a Credo-házban. Egy olyan emberrel találkozhatnak a váciak, aki különös életutat járt be. Milliomosként ülhetne a gazdagság nyújtotta kényelemben, ám Tolvaly Ferenc mégsem ezt teszi. Járja a világot és regényeket ír. Vele beszélget a L’emigrant – A kivándorló című regényéről ezúttal Balázs Zsuzsa.

Tolvaly Ferenc regénye egy újabb lélekutazás. Hőse ezúttal Katalónia lenyűgöző kulisszái között keresi önazonosságát, az öncsalás nélküli hitet, a megbékélést és a szeretet igaz útját. A főhős, Sándor Budapesten él és alkot. Hatvanadik születésnapján úgy tűnik, minden adott a gondtalan élethez. Amikor váratlanul külföldre hívják vendégelőadónak, megváltozik a világ.

Barcelonában kénytelen szembenézni a kételyekkel és fájdalmakkal, amelyeket gyerekkora óta magában hordoz és amelyekre korábbi zarándoklatai alatt nem talált választ. 2017 őszén a városban heves indulatokat gerjeszt a katalán elszakadási küzdelem, ami felerősíti Sándor belső szabadságharcát: cserélhet-e hazát őszülő fejjel, elhagyhatja-e családját egy szenvedélyes szerelemért, kezdhet-e tiszta lappal új életet – lemondva a hétköznapok rutinjáról.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A könyv a katalán vidék kulturális gazdagságának, sokszor meghökkentő szokásainak panorámája. Miközben gyönyörködünk benne, hangaláfestésként beszűrődik a L’Emigrant, a katalán kivándorlók honvággyal teli, szívfacsaró dala.

A történetben egy kicsit visszaköszön a szerző életútja is. Tolvaly Ferenc ugyanis Marosvásárhelyen született, de szüleivel együtt gyermekként Németországba disszidáltak. 1977-től Nürnbergben és Erlangenben folytatott egyetemi tanulmányokat, közgazdaságtant, filozófiát és teológiát hallgatott. 1978-ban Németországban fejezte be első könyvét, amely Benső végtelen címmel jelent meg Münchenben.

Neve azonban sokak számára a TV2-vel kapcsolatban cseng ismerősen. A reklámszakma és a média területén alkotott maradandót, cége, az MTM-SBS Rt. 1997-ben elnyerte az országos műsorszolgáltatói jogosultságot. A TV2 vezérigazgatójaként dolgozott évekig. 2002-ben a TV2 üzletrészeit eladta, és létrehozta az Első Európai Befektetési és Fejlesztési Zrt-t.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Ezt követően egy világjáró zarándoklatra indult. 2005-ben megjárta a Szent Jakab zarándokutat. Útjáról filmet forgatott és regényt írt, El Camino – Az út címmel. 2006-ban a keleti vallások szent hegyéhez a Kailászához utazott. Tibetben a lélek címmel készített erről az útról filmet, írt regényt. 2014-ben visszafelé járta a szefárdok útját, Budapestről indult és Granadába érkezett.

„Lélekútjaimon megtanulom: aki kifelé néz, álmodik, aki befelé pillant, felébred. Átélek pillanatokat, amikor legyőzöm az Időt, mert hiszem, s tapasztalom, hogy az Örökkévalóság most van!” – írta önmagáról.

Érdekesnek ígérkezik hát a csütörtöki találkozó, amely 18 órakor kezdődik a Credo-házban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!