Nagykorúvá lett a Váci Tavaszi Fesztivál

Az idei XVIII. Váci Tavaszi Fesztivál alkalmából a Madách Imre Művelődési Központ magas színvonalú művészeti programsorozatot biztosít közönsége számára. A színpadon olyan országos hírnévnek örvendő színészek és énekesek lépnek fel többek között, mint Bogányi Gergely, Berecz András, Farkasházi Réka, Kovács Patrícia, László Attila vagy Mohai Tamás. A most felnőttkorba lépő programról csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót.

Matkovich Ilona polgármester elmondta: annyi érdekes programot ígér a fesztivál, hogy elkezdi beírni a naptárába, nehogy lemaradjon egyről is.

– Amikor megláttam a programválasztékot, gyorsan végigolvastam, hogy mit szeretnék megnézni. Döbbenve tapasztaltam, hogy már vannak olyan rendezvények, amelyekre nincsen jegy, pedig csak márciusban kezdődik a fesztivál – mondta. Hozzátette: olyan folyamat indult el Vácon évtizedekkel ezelőtt, amelynek most a gyümölcseit szedegetjük. Az egyik ilyen a Váci Tavaszi Fesztivál.

A művelődési központ igazgatója, Laczi Sarolta arról beszélt, hogy idén is igyekeztek egy sokrétű, színes, műfajokban gazdag programot összeállítani.

– Ebben az évben is a hagyományok mentén igyekeztünk megszervezni a fesztivált. Nagyon fontos számunkra a műfaji sokszínűség, a humor képviselői, a rangos színházi előadások, és a komolyzene képviselői, de szintén nagyon fontos a korosztályi bontás is, hogy a kisgyermekes családoktól, az idősebbekig mindenki megtalálja a számára fontos programot – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

A sajtótájékoztatón jelen volt még Sándor Bence, a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar karnagya, Venyige Sándor, a Veres1 Színház igazgatója és Ujvári Zoltán Szilveszter, a New Level Empire frontembere is.

Az összművészeti fesztiválon egyaránt helyet kapnak a zenei világ legkülönbözőbb műfajai, megannyi színházi darab, köztük óvodásoknak és gyermekeknek szóló produkciók, stand-up comedy műsorok, mozi és pszichológiai előadások.

A programok nívójának legfőbb bizonyítéka, hogy több előadásra is kevesebb mint 24 óra alatt elfogytak a jegyek: a fesztivál záróeseménye április 30-án, a Pannon Várszínház A Pál utcai fiúk zenés előadása, valamint az április 2-án Bödőcs Tibor által előadott stand-up comedy show már most biztosan teltház előtt fog játszódni.

Több neves színházi társulat is bemutatja produkcióját a fesztiválon. A fesztivál nyitóeseményeként március 11-én az Orlai Produkció Kaktuszvirág című komédiájára válthat jegyet a közönség, majd március 21-én a TeVelem társulat mutatja be Mary Poppins történetét, március 23-án a legkisebbek örömére a Kezeslábas Társulat érkezik Babaszínházzal, április 1-jén pedig a Veres1 Színház saját produkciójaként a Tóték című örök klasszikus kerül a művelődési központ színpadjára.

A programsorozat a zene területén is változatos koncerteket kínál. A komolyzene kedvelői Bogányi Gergely és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar Mozart estjét hallgathatják végig március 28-án, a Váci Ifjúsági Fúvósok előadását április 24-én, valamint Orosz Zoltán harmonikaművész és barátai „Örömzene” című koncertjét április 25-én tekinthetik meg az érdeklődők.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Az ősszel nagy sikert aratott Máté Péter est után március 13-án új műsorral jelentkezik László Attila, Toldi Tamás, Beszkid József és a Santa Fe zenekar „Nehéz a boldogságtól búcsút venni” címmel.

A népzene rajongóinak április 16-án Berecz András Angyalfütty című koncertjével, a zenés estek kedvelőinek április 19-én Faludi Szilvia Mindig az a perc… című örökzöldeket, sanzonokat és operetteket tartalmazó műsorával igyekszünk a kedvében járni. A kisgyermekes családoknak április 25-én Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar tavaszi lemezbemutató koncerttel készül.

A könnyűzene kedvelői is bőven találnak kedvükre való programokat a kínálatban: március 20-án korunk egyik legmeghatározóbb alternatív zenekara, a Hiperkarma, március 27-én a hazai zenei rádiók játszási listáinak éllovasa, a New Level Empire, április 17-én pedig a hazai klubok és fesztiválok megkerülhetetlen szereplőjévé vált Kelemen Kabátban zenekar ad koncertet a művelődési központ Jeszenszky® teremében.

Természetesen idén is helyet kapott a repertoárban a László Imre Nótakör, akik március 14-én adják elő Nőnapi nótaműsorukat, valamint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rock&roll partyk: március 13-án a Pedrofon zenekar, április 25-én pedig a Panoráma együttes fog zenélni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Március 21-én rendezi meg a Jótevők Háza Alapítvány Átjáró Mentálhigiéniás Iroda a Lelki egészségnapot, amely alkalmából az ország 12 neves pszichológusa tart előadást a legkülönbözőbb problémák kezeléséről. A program fő műsorszáma Prof. Dr. Bagdy Emőke Egészségesen és boldogan élni című közönségtalálkozója.

A stand-up comedy műfajának rajongói nemcsak a már korábban említett – mostanra teltházas – előadásban lelhetik örömüket, hanem jegyet válthatnak még Mogács Dániel Emberfej, avagy a kicselezett mindennapok című önálló estjére is.

A fent említett programokon kívül több kísérőprogrammal is kiegészül a műsorkínálat: március 14-én és április 18-án a legújabb premierfilmeket láthatja a közönség a színházteremben a MozgóMozi közvetítésével, március 14-én koncertet adnak a Crockodeal és a Bekka és a Cirkusz  együttesek, március 19-én előadást tart a főként jószolgálati fellépéseket vállaló Finnair vegyeskar, március 22-én és április 5-én a Parlando Színház Kulturális Egyesület mutatja be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, április 8-án pedig a TeVelem társulat adja elő a Néma Levente című zenés-táncos gyerekdarabot.

Részletes program: http://mimk.hu/esemeny-kategoria/vaci-tavaszi-fesztival/

A fesztivál könnyűzenei programjai a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával valósulnak meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!