Színházi közlemény: „megkérdőjelezték munkánkat”

Pénteken a késő esti órákban adott ki közleményt a Váci Dunakanyar Színház azzal kapcsolatban, hogy holnap, február 29-én tölti utolsó munkanapját az intézmény élén Kis Domonkos Márk alapító igazgató. „A Váci Dunakanyar Színház tájékoztatni kívánja a nyilvánosságot, hogy 2020. február 29-én közös megegyezéssel megszűnik Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgatói megbízatása. Az intézményt alapítása óta vezető igazgató kinevezése 2022 szeptember végéig tartana, de a színházat és személyét érintő, folyamatossá vált csatározások ellehetetlenítik az érdemi alkotómunkát, a méltatlanná vált helyzet feloldása érdekében hozta meg döntését” – írják.

Kiemelik: Kis Domonkos Márk hét éves igazgatásának eredményeként a korábban üresen álló, romos épület helyét átvette egy teljeskörűen felújított, korszerűsített színház, amely ez idő alatt a kiemelt státuszt is elnyerte. A saját bemutatókat létrehozó, országos és külföldi vendégjátékoknak, fesztiválszerepléseknek eleget tevő befogadó intézmény 2018-ban már 3 millió 497 ezer forintos, 2019-ben pedig több mint 11 millió forintos nyereséggel zárt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

„Az utóbbi évadokban már öt saját bemutatót tartottunk. Az előző évadban összesen 2701 fő bérletesünk volt, 398 belföldi és 5 külföldi vendégjátékot tartottunk, 2019-ben 47.601 nézőnk volt. Összesen 13 színházi fesztiválon szerepeltünk, melyekről 7 díjat hoztunk el. Az idei évadban részt veszünk a Lázár Ervin programban, mely során 5000 tanuló tekintheti meg ingyenesen előadásainkat. Kis Domonkos Márk ötletgazda jóvoltából hét évig rendeztük meg a V4 országokból érkező társulatok és zenekarok produkcióit, valamint számos kísérőprogramot felvonultató VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót” – írja a színház a közleményben.

A színház megnyitásától 2019 év végéig számításaik szerint összesen több, mint 186 ezer nézőjük volt.

Emlékeztetnek arra, hogy az önkormányzat még 2018-ban elrendelt belső ellenőrzés során „adminisztratív szabálytalanságokat” talált, melyek azonnal javításra kerültek. (Abban az esztendőben még Fördős Attila polgármester vezetésével kormánypárti többség volt Vácott – a szerk. megjegyzése.) „Majd egy évvel ezután, ezekkel kapcsolatban erős csúsztatásokkal élő lejárató cikkek jelentek meg” – állítják a közleményben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A 2019 szeptemberi testületi ülésen pedig már személyi javaslat is érkezett az igazgatói helyre. Az október választás után, a november 26-i testületi ülésre egy tájékoztató anyag készült A Váci Dunakanyar Színház működésének felülvizsgálata címmel, mely azt taglalja, milyen lehetőségek vannak az ügyvezető elbocsátására.

„A színház jövőjére vonatkozó, többszöri próbálkozásra is eredménytelen egyeztetés bizonytalanságba sodorta az évadterv megvalósítását. Emellett a 2020-as költségvetési támogatásunk a korábbi 40 millióról 23 millióra esett, s az önkormányzati dotáció csökkentése következtében minimum 62 százalékkal csökkenhet a támogatásunk. Mindezek alapján joggal érezhettük úgy, hogy megkérdőjelezték eddigi munkánkat, s azt az irányt, ahová tartottunk, a Kis Domonkos Márk igazgatói pályázatában kifejtett koncepció szerint. Szomorú, hogy különböző érdekek ütközőpontjába került az intézményünk, s mindez amellett, hogy méltatlan helyzetet idéz elő, elveszi az alkotótevékenységtől, az érdemi munkától az energiát. Ezt a már tarthatatlan helyzetet hivatott lezárni az igazgató úr közös megegyezéssel történő távozása. Reméljük, hogy az önkormányzat ezen döntése a színház további sikeres működését eredményezi” – áll a közleményben, amelyen nem szerepelnek aláírások. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!