További beruházás zajlik a cementgyárban

Sajtóbeszélgetést tartott a Duna-Dráva Cement Kft, melyen többek között a Váci Cementgyár helyzetéről, környezetvédelmi fejlesztéseiről is szó esett. A rendezvényre a helyi sajtó munkatársai voltak hivatalosak. A gyár részéről Szarkándi János elnök-vezérigazgató, Szilágyi Zsolt, a Váci Gyár igazgatója és Guth Zoltán kommunikációs vezető válaszoltak a kérdésekre.

Elmondták: 2019-ben saját becslésük és a KSH importstatisztikái alapján megközelítőleg 3,6-3,8 millió tonna cementet használhatott fel a hazai építőipar, mely 2019-ben nagyjából 20 százalékos növekedést produkált, túlnyomó részt infrastrukturális beruházásokkal, a lakásépítési szektor kevésbé számottevő. Hasonló eredményre számít a váci cég idén is, 2021-től várható némi visszaesés.

2019-ben megtörtént Readymix Hungária Kft. beolvadása a Duna-Dráva Cement Kft-be. Az integráció eredményeképpen közel 50 betonüzemmel rendelkezik a társaság országszerte. (Bővebben: www.duna-drava.hu/betonuzemeink.)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

2016 és 2018 között egy közel 7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás valósult meg a Váci Gyárban – többek között az elektrofilteres szűrőrendszer zsákos szűrőre történő cserélése, amellyel a cementgyár porkibocsátása a már korábban is alacsony szint töredékére csökkent. (Bővebben: www.duna-drava.hu/modernizacio.)

2019 és 2020 között egy további 2,1 milliárd forintos beruházás zajlik, melynek célja a helyettesítő tüzelőanyagok arányának növelése. A fejlesztés jelentősége, hogy a magyar cementipar történetében először valósul meg egy emberi beavatkozást nélkülöző, automatikusan működő, helyettesítő-tüzelőanyag tároló és adagoló technológiai sor. Ez azt jelenti, hogy a beérkező anyagot a teherautó egy garatba önti, majd egy automatikusan működő daru átrakja a tárolótérbe. A vezérlőben beállított tonna/óra jel alapján adagolja a berendezéssor az anyagot a tároló csarnokból az elszállító adagoló berendezéssorra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A téli leállást követően pár napja, február közepén indult újra a gyártás a Duna-Dráva Cement Kft. Váci Gyárában is. Az idén 300 kemence üzemnappal számol a cég. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!