Tanácskozást tartott a család- és gyermekjóléti központ

Múlt héten csütörtökön rendezte éves szakmai tanácskozását a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ – tudósít a városi televízió. A délelőtti programban beszámoló hangzott el a tavalyi év gyermekvédelmi tevékenységéről és az óvodai-iskolai szociális segítők munkájáról, illetve a hatósági intézkedésekről. A délutáni szekcióban műhelyfoglalkozások keretében volt lehetősége a meghívott jelzőrendszeri szakembereknek részt venni esetmegbeszélésen, illetve módszertani fórumon. A programnak, melynek címe a Korlátok a család- és gyermekjóléti szolgáltatásban volt, a művelődési központ adott helyet.

– Elsődleges célja ennek az éves szakmai tanácskozásnak, hogy a gyermekvédelmi munkánk bemutatásra kerüljön, a 2019-es gyermekvédelmi munka KSH adatszolgáltatása mentén kerül bemutatásra, illetve a délutáni műhelymunkák: esetmegbeszélés, illetve a gyámhivatal meginvitálásával a nevelésbe vétel, illetve az ideiglenes hatályú elhelyezésről fognak a kollegáknak egy kis tájékoztatót tartani – nyilatkozta a híradónak Pető Csilla, az intézmény vezetője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

A rendezvényen Inotay Gergely alpolgármester mondott köszöntőt, kiemelve, hogy a szociális dolgozók munkájában valósul meg leginkább a három teológiai erény, a hit, a remény és a szeretet, amelyekkel nap, mint nap igyekeznek jobb világot teremteni a segítségre, támogatásra szorulóknak, jelen esetben a gyerekeknek. Ahogy az alpolgármester fogalmazott: akár viharos ellenszélben, nehéz tárgyi és anyagi körülmények között is rendíthetetlenül végzik munkájukat.

A tanácskozáson Neumann Brigitta jelzőrendszeri felelős számolt be a 2019-es év adatairól. Mint elhangzott, a központ három településen, Vácon, Kosdon és Csörögben biztosít segítő tevékenységet, melyet az esetek jelentős részében együttműködési megállapodás alapján végeznek. A szakember elmondta: 2019-ben 367 családdal voltak segítő kapcsolatban, és az esetek egyötödében indult hatósági eljárás, például védelembe vétel vagy családba fogadás.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Neumann Brigitta kiemelte: a hatósági ügyben érintett családok száma jelentősen megemelkedett az előző évhez képest, 2018-ban ugyanis 28 gyermekes család volt érintett, 2019-ben pedig már 64. A leggyakoribb beavatkozási okok – hangzott el a beszámolóban – az életviteli problémák és a családi kapcsolati konfliktusok, az elhanyagolás, az anyagi gondok, és nem ritka, hogy ezekhez még szenvedélybetegség is társul. 2018-ban egyébként a jelzőrendszer is kibővült, ma már az iskolákban is rendszeresen jelen vannak a szakemberek – írja az estv.hu. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!