A létszámleépítésről folyik az alkudozás a ContiTechnél

Már több járműipari multinál is úgy számolnak, hogy a héten bejelentett könnyítések ellenére sem fogják igénybe venni a kormány munkahelyvédelmi bértámogatását. Több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén – tudta meg a Napi.hu Székely Tamástól, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökétől.

Már a múlt héten megszületett a döntés arról, hogy a Continental-csoporthoz tartozó ContiTech AG magyar leánya, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyén minimum 200, de legfeljebb 700 fős létszámleépítést hajtanak végre – függően a dolgozókkal történő megállapodástól, illetve a külső megrendelésállománytól. Azt egyelőre nem tudni, hogy az elbocsátásra kerülők száma hogyan oszlana meg a két gyáregység között.

A ContiTech a termelés visszafogása miatt heti négynapos munkarendre történő átállást, ezzel együtt pedig minimum 20 százalékos fizetéscsökkentést ajánlott fel. Amennyiben ezt a munkavállalók elfogadják, akkor csak körülbelül 200 fő munkaviszonya szűnik meg, ha viszont nemet mondanak rá, akkor akár 700 ember leépítésére is sor kerülhet. Jelenleg a kérdésben aláírásgyűjtés zajlik.

A szakszervezetnél korrektnek tartják a cég ajánlatát és igent is mondtak volna rá, de mivel a vállalat nem kíván garanciát adni arra, hogy az aláírók munkaviszonya nem fog megszűnni, ezért a VDSZ elfogadhatatlannak tartja a tervezetet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

A ContiTech üzemeiben most részlegesen elindítják a termelést, mivel ahhoz, hogy a németországi autóipari-partnerek újraindulhassanak, szükség van a beszállítócég alkatrészeire. Ezért szükség van arra, hogy megkezdődjön a gyártás, de természetesen nem a korábban megszokott kapacitáson. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments