Érettségi szabályok: testnevelésből csak szóbeli lesz

A kormány úgy döntött, hogy idén a vírusjárvány miatt az eddigiektől eltérő módon tartják meg a középiskolákban az érettségi vizsgákat. A döntés szakmai körökben máris nagy vitát váltott ki és a pedagógusok egy része demonstrálni kíván, hogy így fejezze ki elégedetlenségét. A  Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma is készül a megmérettetésre, ennek legfontosabb szabályait most tették közzé. Ebből kiderül: testnevelésből csak szóbeli vizsga lesz.

Fábián Gábor igazgató a Magyar Közlöny idei 77. száma alapján próbálja meg értelmezni a kormányzati döntést, s kiemel néhány, általa fontosnak tartott szabályt.

Az iskolavezető szerint ezekre figyeljenek a diákok:

1. Alapvetően „csak” írásbeli vizsgarészek lesznek.
2. Gyakorlati vizsgarészek törlésre kerültek.
3. Szóbeli vizsgák lesznek testnevelésből, illetve azon tantárgyakból, ahol írásbeli nem lett volna, vagy a diáknak igazgatói határozat alapján felmentése van az írásbeli vagy gyakorlati vizsgarészből.
4. A 10. és a 11. évfolyamosok most nem érettségizhetnek, az ő jelentkezésük központilag törlésre kerül, tehát nekik ezzel most nincs teendőjük.
5. A vizsgára jogosultak (12. évfolyamosok és azok a korábban érettségizettek, akiknek ez a továbbtanuláshoz kell) az Oktatási Hivatal honlapján elérhető formanyomtatványon kérhetik a vizsgájuk törlését vagy módosítását, melyet az eredeti jelentkezést fogadó intézményhez kell benyújtani. FONTOS! A határidő 2020. április 21., amelynek elmulasztása jogvesztő!
6. A módosítás lehet emelt szintről középszintre, illetve kizárólag idegen nyelvből középszintről emelt szintre (nyelvvizsga megszerzése érdekében).
7. A vizsgaidőpontok és az eljárási határidők a Magyar Közlönyben olvashatók.

Az írásbeli és szóbeli vizsgák is szigorú intézkedések mellett kerülnek lebonyolításra. „Ezért kérjük, hogy mindenki próbáljon beszerezni egyéni védőfelszerelést, főleg maszkot, akinek ez nem sikerül, az iskolába való belépéskor biztosítunk textilből vart, moshatót – hívja fel a figyelmet Fábián Gábor. (képünkön: a Boronkay strandkézilabdában 2019-ben kiemelkedően szereplő diákjai – fotó: boronkay.vac.hu)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

2 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments