I. Ferenc József és Albrecht főherceg aláírását őrzik Vácon

Talán sok tősgyökeres váci lakos sem tud róla, hogy a főtéren működő Cházár András EGYMI épületében található egy iskolatörténeti múzeum. Ez a szakrális tér, mely a sok kincsnek biztonságos helyéül szolgál, eredetileg kápolna volt. Érdekes dolgokat találni ott – olvasható Ványi Lászlóné megbízott igazgató érdekes írásában.

A II. világháború után Angyal József igazgató lemeszeltette a kápolna falát és az oltárhoz vezető részt leválasztatta. Talán pont ezzel a furcsa megoldással sikerült a helyet, illetve annak freskó maradványait megmentenie. Amikor kápolnaként már nem működhetett és még iskolai múzeum sem volt, több funkciót látott el a helyiség, volt raktár, ruhatár és fejlesztőszoba is.

A történelmi idők változásával a múzeum ötletét és annak létrehozását Kvojkáné Karánsebesi Ildikónak köszönheti az intézmény. Itt lettek elhelyezve az intézet (régi elnevezése az iskolának) alapításától kezdve összegyűlt dokumentumok, tárgyi emlékek, az igazgatók által készült szakirodalmi munkák és az igazgatókról készült festmények.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Vendégkönyv Ferenc József beírásával

Cházár Andrásnak az intézmény alapításával kapcsolatos esedező levelét is itt őrzik, mely az iskola létének első, így legfontosabb írásos emléke. És itt került elhelyezésre az 1902-ben készült Cházár serleg is, melyből a kétévente megrendezésre kerülő Cházár Esteken a serlegbeszédet mondó iszik a névadó tiszteletére.

Ferenc József és családja Gödöllőn. Vácra látogatott 1852. július hó 6-án, és ekkor megfordult az intézetben is, Albrecht főherceg kíséretében.

A harmadik legértékesebb tárgy az 1852-ben megnyitott vendégkönyv. A kötet első lapján olvasható egy érdekes bejegyzés. Ugyanis Kollonits Antal igazgatósága (1845-1855) alatt az a megtiszteltetés érte a várost, hogy I. Ferenc József Vácra látogatott 1852. július hó 6-án, és ekkor megfordult az intézetben is, Albrecht főherceg kíséretében. De 1852-től, a régi lapok, minden váci püspök és minden nagy tekintélyű gyógypedagógus aláírását is őrzik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Sok régi könyv szintén itt talált otthonra, mint például a Borbély örökségből (Borbély Sándor 1899-1924 között az intézmény igazgatója) származó könyvek. Továbbá az iskolai alapítványok megújításáról szóló írások, szakkönyvek, szakfolyóiratok.

Hallókészülék fejlődését bemutató gyűjtemény

A megnyitást követő évek alatt folyamatosan szaporodó múzeumi anyag, idővel szükségessé tette a kápolna előtti folyosórész leválasztását, ezzel bővítve a múzeumi területet. Ide a régi szemléltető eszközöket gyűjtötték össze az intézmény dolgozói, melyek egy részét maguk a gyógypedagógus kollégák készítettek.

Itt látható még a hallókészülékek fejlődését bemutató gyűjtemény, de más „ősi” technikai eszközt is. A falon a régi keretezett fényképek és Cházár András szülőfalujáról, Jólészről szóló tájékoztató tablók lettek még elhelyezve.

Álló Géza író azt vallja, hogy: „A dolgok értékét ritkaságuk határozza meg.” Ennek értelmében sok értékes dolgot találhat az érdeklődő a Március 15. tér 6. szám alatt. A múzeum, előre egyeztetett időpontban, bárki számára látogatható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments