Jószomszéd Hálózat: egyre nagyobb az igény a segítségre

Március 23-án alakult meg Vácon a Jószomszéd Hálózat, amelyet a város önkormányzata azért hozott létre, hogy a járvány okozta helyzet miatt a rászorulóknak segíthessen. Az önkénteseket és a hálózatot Matz-Molnár Krisztina koordinálja, aki szerint a járvány után is szükség lesz a segítségre.

„Kezdetben a 70 év felettiek mindennapjait szerettük volna könnyebbé tenni. A bevásárlást és a gyógyszer kiváltást az önkéntes tűzoltók és polgárőrök vállalták. Először a csekk befizetéseket, vagy a nagyobb tételű bevásárlásokat végeztük. Ma már az ebéd kiszállításában, bankba eljutásban (nyugdíjért), vagy az elektromos hulladék elszállításában is segédkeztünk. Kérések között volt már tűzifa felaprítás, behordás, vagy környező településről orvoshoz szállítás és hazajutás” – mondja Matz-Molnár Krisztina.

Hozzáteszi: segítőket nem kellett keresni, önmaguk jelentkeztek telefonon, vagy a Facebook posztok alatt egy-egy feladatra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Már rengeteg segítője van a hálózatnak, van, aki ebédet szállít, van, aki a bevásárlásban segít, de vannak, akik maszkokat varrnak.

„Van önkéntes arculattervezőnk, aki a plakátokat, logókat, videókat készíti a hálózatnak. Van, aki telefonon szívesen felhív egyedül levő személyt, mert nincs kivel beszélnie.”

Aki a munkájával nem is tudott segíteni, az anyagiakkal igyekezett támogatni a rászorulókat. De Krisztina azt mondja, hogy cégek és alapítványok is megkeresték őket, hogy felajánlják segítségüket. Ezekről mindig beszámoltak a közösségi oldalukon is.

Ha valaki most szeretne csatlakozni az önkéntesek hálózatához, az még megteheti. Jelentkezni a 06-30/953-2206 vagy a 06-30/259-3756 telefonszámokon lehet, vagy a Jószomszéd Hálózat Facebook oldalán. Pénzt a Stop koronavírus Vác számlára tud bárki utalni, de tüntesse fel a Jószomszéd Hálózat nevét a megjegyzés rovatban. Így az összeg hozzájuk kerül majd.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

Egy új kezdeményezés is elindult a napokban

„Megnyitjuk a Váci Éléstárat is. A Madách Imre Művelődési Központban minden szerdán 13-16 óra között fogadjuk az élelmiszer, tisztítószer, tisztálkodási szereket, melyeket péntekenként szeretnénk szétosztani a családoknak, munkanélkülieknek és betegeknek” – tájékoztatta lapunkat Matz-Molnár Krisztina.

Úgy látja, hogy a segítségre az igény egyre nő, hiszen egyre többen jelentkeznek kérésekkel, de szerencsére felajánlásokkal is.

A hálózatot, a járvány időszaka után is szeretnék életben tartani, hiszen úgy látják nagy szükség van rá. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments